Profesor Prymula je epidemiolog a v dané problematice se zkrátka vyzná. Nyní ho má nahradit Jan Blatný (50), primář dětské hematologie ve Fakultní nemocnici Brno. Jinak řečeno, v oboru epidemie a ochrany veřejného zdraví neodborník. Tento handicap bude muset nový ministr vyvážit vším, čeho se nedostávalo nejen Romanu Prymulovi, ale celé vládě.

Zač je Prymula trestán

Jeho řeč by měla být rázná, jednoznačná, ale zároveň přívětivá. Při hrozivém růstu nakažených zdravotníků a vážném ohrožení dostupné péče pro všechny pacienty zřejmě přijdou další restrikce. Lidé budou nejen naštvanější, ale také vystrašenější.

Jen člověk s čistým štítem, respektem a mimořádnou komunikační schopností má šanci přesvědčit je o nutnosti sebekázně a překonání několika týdnů uzamčení země. Docent Jan Blatný má i dle názorů opozičních politiků předpoklad důvěru obyvatelstva získat. V tom případě by se měl stát oním členem vlády, který by za ni měl v otázce protiepidemických opatření výhradně mluvit.

Jsem papalášem a kdo je víc

Stačí, když bude říkat srozumitelným způsobem pravdu. Pak nebude potřebovat ani různé marketéry, aby mu psali scénáře. A pro jistotu by měl na minimum omezit kontakty se spolurodákem z Prostějova Jaroslavem Faltýnkem.