Důležitým rozměrem jsou naopak motivy, které pod celou tragickou situací probublávají, aniž by si je mimo zainteresované strany kdokoli uvědomoval. A vše začíná už od užívání termínů, jako je černoch nebo negr. Přijde vám, že o moc nejde? Vždyť přinejmenším černoch je prostý objektivní popis barvy kůže.

Jak si Švejk sundal roušku

To je sice pravda, ale pouze zčásti. Pro lepší pochopení si připomeňme termím Čecháček. Tím se označuje zakomplexovaný, závistivý tvor, který pouze natahuje ruku, chce od ostatních pomoc, ale kdykoli je sám požádán o pomoc, odmítne s tím, že si přece každý musí pomoci sám. Samozřejmě že takoví většinou Češi nejsou. A v tom tkví rozdíl mezi národností (Čech) a sociálním konstruktem (Čecháček). Takový konstrukt vychází výlučně z negativních vlastností, kterými se daná skupina lidí projevuje. Jistě řada z nás pamatuje odporné tabulky v Německu a Itálii žádající Čechy, aby „jim tady nekradli“. Popletli si přitom Čechy s Čecháčky. A to se nám přirozeně nelíbilo.

V USA se děje totéž. Policie velmi často zneužívá společenského konstruktu „černocha“ a aplikuje jej na všechny lidi tmavé pleti. To je základem současných demonstrací a bez pochopení této podstaty budou lidé dění v dnešní Americe stále vyhodnocovat špatně.

Koruna v rukou politiků nás začne pálit