Tomáši Garriguovi Masarykovi ve věku, v kterém je teď Petr Fiala, ještě Češi kameny vytloukali okna a Masarykova strana se sotva dostala do parlamentu.

Ovšem míra pohrdání, kterou nyní mnoho Čechů častuje bývalého rektora a univerzitního profesora Fialu, předsedu první „válečné“ vlády od roku 1989, také není malá. Stačí si jen vybavit některé výroky z poslední protivládní demonstrace na Václaváku.

Martin Komárek
Slet ruských švábů?

Cena Člověk roku, která byla včera večer Petru Fialovi udělena na jedenadvacátém ročníku Ekonomického fóra v polské Karpaczi, je jedním z nejvýznamnějších polských ocenění. Polsko v ní oceňuje nejen osobní odvahu, ale i principiálnost, se kterou se Petr Fiala postavil k ruské agresi na Ukrajině.

A dokázal v Česku vytvořit atmosféru, která umožnila přijmout s velkou pomocí samotných občanů na tři sta tisíc ukrajinských uprchlíků, vybrat stovky milionů korun na podporu Ukrajině a poslat ze zásob armády na pomoc Kyjevu doslova vše, co jsme poslat mohli. Proto Petr Fiala získal cenu právem.

Luboš Palata
Nová britská premiérka byla odpůrkyní brexitu. No a co?

Pro to, aby Petr Fiala nebyl jen Člověkem roku 2022, je ale třeba si splnit domácí i evropské úkoly. Se snesitelnými cenami energií pro české občany na tuto zimu na prvním místě.