Ať už se to bude či nebude vyšetřovat, jistá je jedna věc: Ochranu před covidem máme doslova ve svých rukou. Není stoprocentní, ale je účinná. Ukazují to příklady z celého světa i nynější o něco optimističtější česká čísla, která odborníci sledují s opatrnou nadějí a laici s napjatým očekáváním.

Slováci ukázali budoucnost. Po svém, divně, ale ukázali

Omezení kontaktů, dodržování rozestupů, mytí rukou a roušky nebo raději přímo respirátory dokážou koronavirus výrazně přibrzdit. Například na Tchaj wanu, ve Vietnamu či Jižní Koreji jsou roušky a hygiena naprosto běžné, když venku poletuje nebezpečí. V těchto zemích se podařilo epidemii zcela nebo skoro zastavit.

Jistě, jsou tam jiné podmínky: vyšší disciplína a relativně velká autorita státu.

Jenže, když jde o životy a ono o ně opravdu běží, musíme se poučit tam, kde to funguje. Relativně malé omezení osobní svobody vede k velkému osvobození společnosti.

Vyšetřovat. Jen vědět co

Vláda může pomoci také: Může perfektně organizovat testování. Může poskytnout azyl pro lidi, kteří nemají kde trávit karanténu. Může postihovat ty, kdo porušují rozumná nařízení. U nás na to rozhodně stoprocentně spoléhat nelze. Dodržovat hygienická pravidla z vlastní vůle bude rozumné, i když čísla nakažených a nemocných klesnou vskutku pořádně.