Feng-šuej je tradiční čínské učení, které se zabývá vztahem člověka a jeho životního prostoru v čase. Pokouší se nastolit harmonii v prostoru a umožnit nerušené plynutí energie čchi. Takovým prostorem může být například dům. A jeden takový už více než rok stojí u Prahy.

Majitelé se na odborníky z architektonické kanceláře ARCHCON atelier obrátili s tím, že chtějí objekt, u kterého najdou i venkovní prostor pro cvičení a meditaci. Dále v horním podlaží chtěli mít k dispozici pracovnu, která poslouží i jako pozorovatelna s výhledem do krajiny.

Noční pohled.
Rodinný dům je optickým klamem. Kolemjdoucí nevěří, že je uvnitř tak veliký

Nakonec se dohodli na jednopodlažním domě s ustoupeným podkrovím. „Hmotu domu jsme sjednotili krytou dřevěnou terasou, která v přízemí sleduje terén a vytváří tak plynulý přechod mezi interiérem a exteriérem. Důležitým prvkem stavby jsou zaoblení fasády i střech a přírodní materiály jako je dřevo a kámen. Rozhodli jsme se i pro zelenou střechu. To vše umocňuje pocit, že dům splývá s okolím,“ sdělila za tým architektů Irena Truhlářová.

Počítá se i s patinou

Dřevěné prvky ve venkovní části jsou hlavně ze sibiřského modřínu, který není na povrchu nijak upraven, a tak postupem času získává jedinečnou patinu.

Zastavěná plocha činí něco málo přes 140 metrů čtverečních s dispozicí 5+kk. V přízemní části se nachází hlavní obytný prostor. Jde o kuchyni s jídelnou a rodinné hnízdo, dále soukromou zónu paní a pána domu s ložnicí, šatnou a koupelnou a také další servisní místnosti. V přízemí se nachází i dominantní krb jakožto symbol toho, že se členové rodiny mohou o svůj domov a ty nejbližší opřít. „Vzniklo zde skutečné rodinné hnízdo,“ míní Truhlářová.

Je až neuvěřitelné, co se všechno podařilo do velmi omezeného prostoru v dětském pokoji dostat
Akce Malvazinky. Malý dětský pokoj byl pro architekty obrovskou výzvou

V podkroví jsou k dispozici dvě ložnice a koupelna již dospělých dětí a samozřejmě vysněná pracovna majitele. Z kuchyně se vchází na pobytovou terasu plnou zeleně a bylinek. „Z meditační terasy v blízkosti přírodního jezírka je přístupná také sauna se zázemím,“ přiblížila Truhlářová.

Stavba je natolik vyvedená, že mohla být směle přihlášena do prestižní soutěže Grand Prix architektů – Národní ceny za architekturu.

Zaoblené tvary a dřevo

Na základě představ majitelů si dal architektonický tým záležet na zaoblení rohů stěn a nábytku. Feng-šuej principům odpovídá i volba materiálů pro jednotlivé části interiéru. Podlaha a nábytek jsou z dubu, bělený smrk je zase použitý ve stropech, dveřích a knihovně. Barevně nejvýraznější je metalická cihlová stěrka využitá u krbu. V hlavní koupelně je zase oblouková sprchová zástěna z luxfer, kterou doplňuje šedozelená stěrka s ořechovým nábytkem.

Feng-šuej dům za PrahouFeng-šuej dům za PrahouZdroj: se svolením ARCHCON atelier a Grand Prix architektů

Automobily rodiny jsou v bezpečí samostatném krytém stáním, jehož součástí je i sklad, sklípek a zázemí pro práci na zahradě. Tuto část od hlavního objektu odděluje vzrostlý březový hájek, který vzhledem k životním postojům rodiny nemohl být stavbou dotčen.

Obvodové konstrukce tvoří lehký dřevěný skelet, vertikální obklad domu je z modřínu, zateplení tvoří dřevovláknité desky. Okna a dveře jsou z dřevohliníkových trojskel.