O možnosti rekonstruovat sloninec a pořídit nové slony začala zoo uvažovat v roce 2011, kdy zemřela předposlední slonice Gaurí. Zahradě zůstala jen indická slonice Rání, která je už velmi stará. Právě z tohoto důvodu začala řešit zoo problém už nyní, aby měla po její smrti šanci získat mladé slony.

„Chov slonů může u nás pokračovat jedině tehdy, pokud bude nový sloninec bezkontaktní," předesílá mluvčí zahrady Ivan Langr. Naráží tím na skutečnost, že bez přebudování expozice nepřipadá chov nových slonů v úvahu. Dosud k nim ošetřovatelé osobně chodí, což je již přežilá praxe. Konflikt slona a ošetřovatele je podle hlavního zoologa Luboše Melichara nejčastější příčinou úmrtí lidí v zoologických zahradách. „Plánovaný sloninec již bude obsahovat bariéru, kde jsou pouze otvory pro ošetření nohou a odběry krve z ucha," zdůraznil.

Animace venkovního výběhu slonů, jak by mohl za pár let vypadat.

Nová sloní ubikace má vzniknout přebudováním stávající. Prosklené části nahradí kvůli úniku tepla zeď, rozšíří se bazén a kolem příkopu přibude hrazení, aby se sloni vzájemně nemohli shodit dolů. Ve venkovním výběhu se usadí balvany, mezi které se dají napnout ocelová lana a oddělit tak zvířata, která se nesnesou.

Na rekonstrukci si zoo vyhradila následující tři roky, během nichž chce na stavbu ušetřit peníze. Pomoci v tom mají i návštěvníci zahrady a široká veřejnost. Pro ni zřídila zoo kasičku i speciální účet, kam lze přispívat. Sehnat musí zahrada 5,7 milionu korun, na kolik je přestavba vyčíslena.

„Momentálně máme horko těžko peníze na žrádlo pro zvířata a na mzdy pro zaměstnance. Vydat jednorázově tolik peněz je nad naše možnosti," posteskl si ředitel ZOO Liberec David Nejedlo.

Přispějte na sloninec: Buď do kasičky ve sloní ubikaci a nebo na účet zoo 2132461/0100, variabilní symbol 50

Rekonstrukci slonince se ale zoo nevyhne ani tehdy, pokud by potřebné peníze nesehnala. Padesátiletá Rání má před sebou maximálně 10 let života a pavilon nelze nechat opuštěný. Původně zoo uvažovala nad pořízením další odrostlé slonice, tím by ale problém „sloních důchodců" pouze odsunula, ale nevyřešila.

„Víme, že o Rání do 10 let přijdeme. To je prostě fakt. Sloni se v zajetí nedožívají přes 60 let. Mít pak v zahradě jednoho slona nedává moc smysl a je to proti zájmu nás i zvířete. Jsou to totiž sociálně žijící tvorové," zdůraznil zoolog Luboš Melichar, proč je nejpravděpodobnější scénář pořízení mladých sloních samců. Těch se navíc ve světě rodí mnoho a je nedostatek zahrad, které by je připravovaly pro chovatelské účely. „Tím, že bychom pro chov připravovali mladé samce, se staneme aktivními členy záchranného programu. Tato zařízení jsou odborníky žádaná a mají u odborné veřejnosti velký kredit," potvrzuje ředitel David Nejedlo.

SLONICE RÁNÍ je posledním chobotnatcem v zoo pod Ještědem. Jako dvouletou samičku ji v roce 1967 získala zoo ze zahrady v indické Kalkatě. Spolu s družkou Gaurí tvořily slonice po léta neoddělitelný pár, který doplňovala ještě africká slonice Tana. Ta zemřela před Vánocemi roku 2001 na zástavu srdce po dlouhodobém onemocnění ledvin, Gaurí zemřela v roce 2011 po delší nemoci. Rání je ve sloním důchodu a hrozí, že po jejím skonu už nebude zahrada pro návštěvníky tak atraktivní.

Záměr na přestavbu slonince zoo nezveřejnila náhodně. Brzy to bude 55 let, kdy pod Ještěd přicestoval vůbec první chobotnatec, dvouletá samice slona bengálského Kitty. Její osud byl ale neslavný: Po sedmi letech uhynula na následky překrmení nevhodnou potravou od nedisciplinovaných návštěvníků.

Chov slonů pak pokračoval. Od roku 1996 s nimi pracuje a ošetřuje je vedoucí úseku slonů Václav Aschenbrenner. Ten potvrzuje, že vztah mezi slony a ošetřovateli je mnohem složitější, než mezi jinými druhy zvířat.

„Sloni jsou osobnosti. Vzájemně spolu soupeří o dominanci ve stádě. Je to otázka let, kdy vzniká dlouhodobý vztah s ošetřovateli, na kterém je koexistence založena. S Rání jsme si na sebe zvykali půl roku," svěřil se Deníku ošetřovatel.

Vztah zvířat se pak mění v průběhu jejich života. Rání se například zpočátku ujala mladé samičky Tany, když pak ale dospěla, už se zvířata v lásce neměla.