Bára Špotáková obhájila zlatou olympijskou medaili! Hodem na hranici 69,55 metru za sebou nechala soupeřky ve finále hodu oštěpem rozdílem třídy. A Jablonec coby její rodné město vře.

Nadšení zaplnilo jablonecké restaurace i domácnosti. „Byla jsem dojatá. A to hned od prvního hodu, kdy šla Bára hned do vedení. Už ostatní metla před sebou," vypráví Lenka Holá z Jablonce.

Živo bylo v jabloneckých barech a restauracích. Zjevně v mantinelech dobrých mravů. „Šel jsem spát ale až kolem druhé hodiny a to ještě kvůli tomu, že jsem musel vstát do práce. Byl jsem opilý, ale spíš Bářiným úspěchem," popsal Tomáš Sejkora, který finále strávil v restauraci na Žižkově Vrchu.
Magistrát se již chystá na přivítání šampiónky. „Jsme na naší rodačku hrdí, je to vynikající úspěch," sdělil Petr Beitl, primátor Jablonce nad Nisou.

Nicméně, ještě zcela přesně neví, jak výkon rodačky rodné město ocení. Před čtyřmi lety za triumf na Letních olympijských hrách v Pekingu věnovalo město Báře medaili z dílny zdejší České mincovny, dar za letošní úspěch se bude teprve vybírat. „Nechtěli jsme předbíhat, abychom nepřinesli smůlu. Ale určitě něco vymyslíme," doplnil primátor, který hodlá Báře gratulovat až osobně. „Teď je Bára určitě ve velké euforii, počkáme si na ní," dodal.

Špotákovi v Londýně

Na olympijském stadionu zažívala nervy i výbuch radosti celá rodina Špotákových. Nadšen ze závodu byl otec Báry František. „Prožíval jsem finále jako šílenec. Při každém hodu soupeřek se mi svíralo srdce. Ale po posledním kole jsem běžel z ochozu a čekal jsem, až Bára doběhne ke mně," popsal hrdý otec, který Báru poprvé dotáhl k oštěpu. 

„To bylo ještě na základní škole. Vzal jsem ji do Srnčího Dolu a dal jí poprvé do ruky oštěp," vzpomněl Špoták. U dalšího obřího úspěchu své sestry nemohl chybět ani starší bratr Dalibor, aktivní atlet, jež startuje za AC Ústí nad Labem, se kterým nyní postoupil do první ligy.

Přiznal se, že ho londýnské finále nevtáhlo jako v Pekingu, kde se Bára o zlato přetahovala s Ruskou Mariou Abakumovovou. Ta v Londýně pohořela. Skončila desátá a velmi nespokojená.

„Hned první hod vlastně rozhodl. Závod byl takový méně emotivní, napětí málo. Finále oštěpu dost ublížily desetibojaři a ceremoniály," narazil na fakt, že se souběžně s finále hodu oštěpu běžela patnáctistovka desetiboje, zlatou medaili navíc přebíral fenomén krátkých tratí Usain Bolt. Dalibor drží dosud nepřekonaný rekord ve víceboji na sportovním Gymnáziu Dr. Randy v Jablonci.

Rodina, jež kromě obou mužů čítala i maminku Ludmilu a přítele Báry Špotákové Lukáše Novotného, poté strávila triumfální chvíle v Českém domě. „Setkali jsme se tam s dalšími reprezentanty, kteří čekali na Báru s gratulací," popsal František Špoták, mimo jiné zastupitel Jablonce n. N. a pedagog.

Sportem od dětství

Bára Špotáková se narodila v Jablonci 30. června 1981.

První sportovní krůčky načala na 5. Základní škole v Jablonci. A to rovnou pod dohledem své maminky, Ludmily Špotákové. „Zkoušela jsem snad všechny sporty," vzpomíná Bára na školní léta.

V začátcích kariéry jí podporovala celá rodina, tedy i otec František a bratr Dalibor, oba aktivní atleti. „Táta je takový atletický blázen," tituluje otce Bára.
Ke konci devadesátých let se Bára rozhoduje pro desetiboj, právě pod vlivem otce a bratra, kteří oba v desetiboji vynikají, otec František inklinoval i k překážkám.

V roce 2000 na Mistrovství světa juniorů v sedmiboji v Santiagu de Chile získává Bára páté místo. Poté však míří na roční studium do USA, kde se definitivně rozhodne. Je zcela unešená z výkonů světového rekordmana v hodu oštěpem Jana Železného. Budoucnost patří oštěpu.
Nastává tvrdý trénink, přichází první úspěchy, zlatá pohádka začíná.

Její z dalších vrcholů má podobu obhajoby zlaté olympijské medaile. Mezi její nejbližší přibyl také muž. Lukáš Novotný vstoupil do jejího života před několika lety na dovolené.

Je profesionálním hasičem a oba ví, kde chtějí žít. Již před lety si koupili stavební pozemek v Unhošti na Kladensku.
„Já si Lukáše hrozně vážím. A bojím se o něj. Chlapů, jako je on, moc není. Bez něj bych nevyhrávala," popsala pro magazín Echo.

Zlatá Bára Špotáková

Bára Špotáková je dvojnásobnou olympijskou vítězkou z Letních olympijských her v Pekingu 2008 a v Londýně 2012. Závodí za armádní sportovní centrum Dukla Praha. Od 13. září 2008 je držitelkou světového rekordu v hodu oštěpem žen s 72,28 metru.
Od roku 2010 ji trénuje světový rekordman v hodu oštěpem Jan Železný, trojnásobný světový šampion a taktéž trojnásobný olympijský vítěz.