Seznamku netradičním způsobem rozjedou už za pár dní v Liberci Kamil Borovička a Jiří Pikeš. Rande poslepu, jak se projektu říká, je nápad studentek z Prahy, které tímto netypickým způsobem nejenom chtějí dávat dohromady páry, ale umožnit účastníkům i nahlédnout do světa nevidomých. Ti jsou totiž v seznamce důležitým parťákem v týmu, jako to v Liberci bude Jirka Pikeš, který sám téměř nevidí.

„Původní myšlenka se objevila v zahraničí a holky ji začaly realizovat v Praze. Párkrát jsme se zúčastnili a řekli si, že něco takového uspořádáme v Liberci," říká Kamil Borovička.

Principem seznamování párů je, že se nesmí při setkání vidět. Děvčata jsou tedy usazena ke stolkům s maskou přes oči, tak aby neviděla. Místnost se zatmí, zhasne se a teprve potom jsou k nim přivedeni muži, také se zavázanýma očima. „Tady přichází můj čas. Umím se dobře pohybovat v prostoru a ve tmě, proto budu průvodcem mužů," vysvětluje Jirka Pikeš.

Dvojice, aniž by se viděla, dostane pět minut na seznámení a popovídání, pak se muži posouvají k další z přítomných žen.

„Když se dívce muž zalíbí, dostane od ní kartičku s kontaktem, pokud ne, získá kartičku prázdnou. Vlastně až do úplného konce nikdo z nich netuší, s kým mluvil a komu své číslo dal. Zná pouze jeho hlas, ale ne vizuální podobu. Další setkání je pak už na nich," popisuje netradiční průběh seznamky Pikeš. Všichni si při té příležitosti zažijí i něco neznámého, tedy setkání s jiným člověkem, aniž by měli kontakt z očí do očí.

Přihlásit se může každý

Rande poslepu je určené pro každého, může být nevidomý, ale i nemusí. Spíš jde o odvahu.

„Nějakou dobu jsme hledali prostory, kde akci uspořádáme. Nakonec se nám zalíbila kavárna v kině Varšava, kde jsou dva vchody, což přesně potřebujeme," raduje se Jiří Pikeš.

Rande poslepu tady uspořádají poprvé ve čtvrtek 2. dubna od 20 hodin. Kavárna bude otevřena pouze pro účastníky seznamovací akce. Těšit se mohou na drink na uvítanou a poté, co nezvyklou zkušenost absolvují, si pak mohou společně navzájem popovídat a pobavit se.

Poprvé se mohou hlásit zájemci ve věku od 20 do 35 let, později, pokud bude zájem, chtějí organizátoři pořádat i Rande poslepu pro další věkové skupiny. „Počet míst je omezený, maximálně pro deset žen a deset mužů. Uvidíme, jak první akce dopadne," podotýká Jirka Pikeš.

V Praze je Rande poslepu už poměrně oblíbené a pořádají jej třeba i pro lidi starší padesáti let. Dokonce z jedné seznamky vzešel i pár, který se na akci seznámil, a nyní spolu oba lidé žijí.

Chcete jít na Rande poslepu?

Zaujala vás netradiční možnost seznámení, pak najdete bližší informace na webových stránkách www.randeposlepu.cz

Vyplnit formulář pro přihlášení můžete přímo na webových stránkách projektu.

Jednou z možností přihlášení v Liberci je také zkontaktovat přímo organizátory na emailu kamil@randeposlepu.cz.

Účastnický poplatek na akci bude přibližně 100 korun.