Deník představuje hlavní kandidáty na hejtmana: Zuzana Kocumová, Změna pro Liberecký kraj

NAGANO I SPARTAN RACE

Sedmatřicetiletá místní rodačka není v Liberci nikým neznámým. S jejím jménem se zdejší obyvatelé setkávají už od roku 1998, kdy na olympiádě v Naganu finišovala v běžeckém lyžování. O rok později se dokonce stala juniorskou mistryní světa. Sportu zůstala Zuzana Kocumová věrná po celý svůj život, a jak sama tvrdí, skloubit ho s politikou pro ni není problém. Dosud se aktivně účastní závodů Jizerská 50 a Spartan Race, kde končívá na předních místech. Naposledy tento extrémní překážkový závod zvládla ve Skotsku jako nejlepší v ženské kategorii. Pohyb v přírodě je jejím největším koníčkem, a i to je jeden z důvodů, proč miluje Liberec a jeho okolí. „Jizerské hory mám přímo za domem, a například voda přehrady na Černé Nise je ideální na smytí nánosů z všedních dnů," vyznává se.

Krajské volby 2016 Liberecký kraj.Zdroj: Deník/Iveta Köhlerová

Do povědomí Liberečanů se Zuzana Kocumová zapsala i svou tvrdohlavostí, když na v Liberci nechvalně proslulém mistrovství světa v klasickém lyžování v roce 2009 odmítla během komentování přechylovat ženská příjmení. Česká televize ji tehdy přeřadila na komentování mužských závodů.

PETICE PROTI PLAZE

Do politiky Zuzanu Kocumovou přivedla nespokojenost s tehdejším vedením města. Poslední kapkou byla pak stavba nákupního centra Plaza, proti které se začala angažovat peticí.

„Dostali stavební povolení i přes to, že se jednalo o nezastavitelnou plochu veřejné zeleně," vysvětluje. „Zjistila jsem, že jen kritizovat v hospodě nestačí," komentuje zpětně. Aktivní hráčkou na poli komunální politiky se Zuzana Kocumová stala před deseti lety, kdy se stala zastupitelkou města za Unii pro sport a zdraví.

CENNÁ ZKUŠENOST

Bohužel krátce po svém zvolení do úřadu byla jednou z třiadvaceti zastupitelů, kteří odsouhlasili prodej pozemků manželům Volavkovým, podle státního zastupitelství několik milionů pod cenou. Soudy doteď neskončily. „Cenná zkušenost, ale tvrdě vykoupená," říká dnes Kocumová. „Paradoxně měl tento případ i pozitivní efekt. Ještě více než předtím jsem si uvědomila, jak nezbytné je všechny materiály kontrolovat, i když vám jejich předkladatelé tvrdí, že je vše naprosto v pořádku," komentuje.

DVAKRÁT NÁMĚSTKYNÍ

O čtyři roky později, v roce 2010, svůj post obhájila a dokonce se stala náměstkyní tehdejšího primátora Jana Korytáře. Stála na jeho straně, když jej koalice sesadila, což ji stálo funkci. V té době netušila, že podobnou věc zažije za pár let znovu a v mnohem vyhrocenější podobě. Tehdy její „náměstkování" na Libereckém kraji ukončilo 35 zastupitelů ze 44.

Zuzana Kocumová se narodila 1979 v Liberci. Vystudovala bakalářský obor sportovní management. Pracovala jako manažerka projektů, učitelka, komentátorka.

Jednička na kandidátce za Změnu pro Liberecký kraj je mistryní světa a Evropy ve Spartan Race, zastupitelka Libereckého kraje, radní města Liberec, předsedkyně představenstva Sportovního areálu Ještěd, členka Českého klubu olympioniků. Je svobodná a zadaná.

ROZHOVOR: Jdeme proti proudu

Jaký je podle vás největší problém Libereckého kraje?

Před minulými volbami byl hlavním problémem, který čněl nad všechny ostatní, obnova infrastruktury po povodních, a také korupce. Dnes zde jeden zásadní problém není, což neznamená, že problémy nejsou. Jmenujme například špatné pracovní podmínky ve veřejných službách jako je zdravotnictví a sociální služby, ze kterých odcházejí lidi. Na druhé straně stále funguje přihrávání veřejných peněz vybraným firmám, i když v menší míře, než před čtyřmi lety, jako třeba v šest let táhnoucí se zakázce na autobusovou dopravu, kde díky vyloučení nejlevnějších firem jezdíme za vyšší ceny, než byly nabídnuty.

Jak byste ho řešila?

Obojí spolu souvisí, když někde peníze mizí, jinde scházejí. U dopravní zakázky je třeba najít zákonný důvod pro zrušení, vyhlásit novou soutěž, rozdělit kraj na více oblastí a zařadit i požadavek na minimální mzdu řidičů. U sociálních služeb jsme připraveni vyvíjet maximální tlak na navýšení platů na celostátní úrovni, ale jsme rozhodnuti je zafinancovat i z krajských financí. Témata jako nutnost investic do zdravotnictví vybudování moderního pavilonu krajské nemocnice a stálé zlepšování zázemí českolipské nemocnice, opravy silnic, veřejné dopravy a důraz na kvalitní vzdělávání asi netřeba zmiňovat, to mají v programech snad všechny strany.

Čím si chcete získat voliče a proč?

Máme promyšlený a podrobný program Plán pro Liberecký kraj. Většina z nás je dlouhodobě aktivní ve veřejné sféře, nejen v politice. Ve svých oborech jsme uspěli a navíc se nebojíme jít proti proudu, když to je potřeba. I když to je občas i za cenu ztráty vlastních placených pozic.

Proč zrovna vy byste měla vést Liberecký kraj?

Politika pro mě není prostředek k získání peněz a prestiže, ale možnost, jak prosadit ideály, principy i konkrétní vize. Nikdo mě neřídí, ale mám za sebou tým schopných lidí, kteří jsou odborníky v různých oblastech krajské politiky.

S kým jste ochotná jít do koalice?

Jednoznačně odmítáme koalici s KSČM a dále se stranami, které se podílely na rozkrádání veřejných prostředků, a k této své minulosti zatím nenašly žádnou sebereflexi. To bohužel opět dokázala místní ODS ostrou obranou bývalého primátora Jiřího Kittnera, který z Liberce udělal nejzadluženější město v celé republice.

Jak jsme vybírali?

Vždy v pondělí, středu a pátek představíme jednoho lídra politických stran a regionálních politických uskupení, které v Libereckém kraji kandidují v říjnových volbách.

Kdo se představí?

26.9. Martin Půta (SLK)

30.9. František Gábor (TOP 09)

3.10. Stanislav Mackovík (KSČM)

5.10. Lidie Vajnerová (Budoucnost pro LK)