Odbornou porotu v Liberci nejvíce zaujal Jiří Pačinek z Lindavy, výrobce hutního skla. Kategorii firem ovládla společnost SINGING ROCK, přední výrobce ochranných pomůcek pro práci ve výškách vyvážející své výrobky do desítek zemí celého světa.

Vítěz kategorie Česká spořitelna Živnostník roku Jiří Pačinek začínal jako zaměstnanec pro jednu sklárnu. Potkával výtvarníky a designéry, se kterými byla vždy velká výzva spolupracovat a realizovat jejich návrhy. Postupem času zjistil, že také on dokáže něco vlastního navrhnout a k jeho počátečnímu údivu se zákazníkům věci líbily.

„Když jsem prodal svůj první kus, rozhodl jsem se jít do podnikání naplno a založil si vlastní studio,“ vysvětlil Pačinek. Zároveň také rozšířil portfolio vlastních realizací. Objekty tvaruje zejména z volné ruky. Vyrábí pro umělce, výtvarníky, designéry, firmy prodávající lustry, vytváří světelné objekty a prvky do architektury. Jeho zápal a láska k oboru z něj doslova čiší.

„Zaujal mě podnikatelský záměr a kvalitní výrobky. Navazuje na tradici sklářů v regionu. Výrobky jsou originální a uplatní se v řadě odvětví navazujícího sklářského průmyslu,“ zhodnotil porotce Pavel Hons z České spořitelny.

Druhé místo získal Jan Kakos, výrobce kvalitních marmelád a džemů. Ručně vyrábí domácí marmelády a džemy za maximálního využití domácích surovin. Džemy obsahují výhradně české ovoce od českých zemědělců. Třetí příčku obsadila Anna Ondřejíková, která chová skot, kozy a také koně pro agroturistiku. Má mlékárnu s výrobou kozích sýrů s povolením prodávat do veřejného stravování i do zahraničí.

Vodafone firma roku Libereckého kraje, společnost SINGING ROCK dodává horolezecké pomůcky a osobní ochranné prostředky pro práci ve výškách. „Snažíme se odlišit nabídkou komplexního řešení, nedodáváme produkt, ale pomáháme zákazníkovi vyřešit konkrétní problém.,“ okomentoval marketingový specialista firmy Jan Zámečník.

Vítězové krajského kola se stávají zároveň celorepublikovými finalisty. Slavnostní vyhlášení celostátních výsledků soutěží proběhne 6. prosince.