Rakovina děložního hrdla je po rakovině prsu druhou nejčastější příčinou smrti žen pro zhoubný nádor, v rozvojových zemích dokonce úplně nejčastější. Proto se různé organizace, ale i pojišťovny snaží rozšířit povědomí o prevenci této zákeřné choroby. Jedna z takových roadshow se uskuteční v sobotu 17. listopadu v obchodním centru Nisa v Liberci.

„Nejdůležitější je, aby si lidé uvědomili, jak nebezpečná a nenápadná může být rakovina děložního čípku," říká odbornice na tematiku rakoviny děložního hrdla Kristína Mičková.

Po celou dobu akce bude v obchodním centru Nisa přítomna lékařka, která odpoví na všechny otázky žen týkající se karcinomu děložního čípku. Následně každou hodinu se všichni přítomní můžou zúčastnit krátké přednášky o prevenci karcinomu. Ženy také získají poukaz na slevu na očkování nebo si prohlédnou informační výstavu.

Jak se chránit?

•dodržování pravidel bezpečného sexu

•očkování proti HPV

•zdravý životní styl

•1x ročně absolvujte gynekologickou prohlídku s cytologickým vyšetřením

„Proti chorobě existuje jednoduchá obrana očkování. Jeho účinnost je podle výzkumů až 98 procent. Nejúčinnější je vakcína u žen, které se ještě nenakazily žádným typem papillomavirů, tedy většinou u mladších žen do 20 let. I přesto má význam i pro lidi, kteří se již s infekcí setkali. Ochrání je totiž před ostatními typy virů nebo opětovnou nákazou," dodává Kristína Mičková.

Rakovina děložního čípku je nádorové onemocnění, kdy se buňky děložního čípku začínají nekontrolovatelně množit. V České republice se každým rokem objevuje kolem 1000 nových případů onemocnění a asi 400 žen ročně na tento typ rakoviny umírá.

Rizikových faktorů je u tohoto typu onemocnění hned několik. Všechny si ale člověk většinou způsobí sám. Protože se v podstatě jedná o sexuálně přenosnou chorobu, je nutné do popředí všech rizik zařadit velké množství sexuálních partnerů.

A to jak ze stran ženy, tak i muže. Dalším rizikovým faktorem je nízký věk při prvním pohlavním styku. Do poslední skupiny rizik je možné zařadit kouření.