Vloni měla Střední škola hospodářská a lesnická ve Frýdlantě jen pět absolventů v oboru Farmář-zemědělec a v oboru Agropodnikání dokonce jen tři absolventy. „Letos je situace ještě horší, takže teď nemáme v prvním ročníku žádného žáka, vůbec jsme tento obor nemohli otevřít," popisuje neutěšenou situaci ředitelka školy Alena Dvořáková. Na farmáře se tak ve škole v současné době učí jen 12 studentů. „Máme jen čtyři žáky v každém ročníku. Motivace pro práci v zemědělství je malá."

To potvrzuje i ředitel zemědělského družstva Brniště Otto Forman. „Zemědělství se dostalo po roce 1989 na okraj zájmu. Lidé mají pocit, že musí hodně fyzicky pracovat a mají za to malé výdělky. Ale kdo se snaží, ten může v zemědělství slušně podnikat. Bohužel, na zemědělské obory se přestávají hlásit schopní studenti, pokud už se vůbec nějací hlásí."

A právě to se rozhodlo družstvo z Brniště změnit. S frýdlantskou školou tak podepsalo smlouvu o stipendijním programu, do kterého bude Brniště dávat peníze pro studenty zemědělských oborů. „Škola ve Frýdlantě je posledním ostrůvkem zemědělského školství v kraji," říká předseda představenstva ZOD Brniště Petr Kubíček. „V zemědělství dochází ke generační obměně. Ale zatímco staří odcházejí, mladí nejsou. To je nutné řešit. Poptávka po práci farmářů v budoucnu rychle poroste a s tím i možnosti dobrého a stabilního výdělku. Jinak by svět neměl co jíst," dodává Kubíček.

Brniště je přitom prvním zaměstnavatelem, který do stipendijního programu Libereckého kraje začal přispívat. „To je signál, že firmy si uvědomují nedostatek kvalifikovaných odborníků, proto plánujeme oslovit i další podniky, zda by nechtěly na stipendia přispívat. Velmi by to pomohlo v oblasti sklářství nebo strojírenství," uvedl hejtman Martin Půta.

Stipendijní program funguje už sedm let a podporuje učňovské obory. „Díky němu se podařilo zachránit například obory sklář, řezník, elektrikář nebo jemný mechanik, které nemohly být před zařazením do programu kvůli nezájmu vůbec otevřeny," dodává radní pro školství Alena Losová. Studenti mohou získat měsíčně 250 Kč v prvním ročníku, 300 ve druhém a 500 v posledním. Navíc každé pololetí dalších 1 000 Kč prospěchového stipendia, za dobu studia je to až 16 500 korun.