Vznikl z toho hrádecký vampýr Tobiáš, který žil ve druhé třetině 14. století. Teď se archeologům podařil další objev při průzkumu lokality bývalé pekárny. „Objevili jsme tam osm koster přibližně ze 14. nebo 15. století, přesně to ještě nevíme. Další kostry se nám tam ale objevují, takže je tam poněkud překostrováno,“ uvedl hlavní archeolog Severočeského muzea Petr Brestovanský.

SEZNAMTE SE, VAMPÝR TOBIÁŠ. Takhle vypadal muž, jehož kostra byla nalezena v Hrádku nad Nisou.
Našli upírovy potomky. Dostal jméno Tobiáš

Takový nález nikdo nečekal. Před sedmi lety se při rekonstrukci náměstí středověká polozemnice, díky které je dnes jasné, že Hrádek je starší než sousední německá Žitava. „Čekali jsme, že najdeme další pokračování těch polozemnic, ale ne. Namísto toho jsme hned druhý den po zahájení průzkumných prací narazili na kostry a také na středověkou hřbitovní zeď, která je oproti stávající posunutá o tři a půl metru právě pod půdorys staré pekárny,“ popisuje Brestovanský. Objev hřbitovní zdi tak vysvětluje, proč archeologové narazili opět na kostry. Původní hřbitov byl trochu jinde, než je dnes. Jenže to není vše. Jedna z koster připomíná polohou už zmíněného vampýra Tobiáše.

STRACH Z MRTVÉHO

„Ano, je pravda, že jedna z koster je opět v poloze na břiše. Nemá však hlavu úplně obličejem k zemi, ale jakoby na stranu. Podobný nález jsme učinili nedávno i v Raspenavě. Poloha na břiše značí, že něco s tou osobou nebylo v pořádku, lidé se jí báli. Ale mohlo jít o nějakého zločince nebo o jinověrce, někoho, kdo se vymykal z tehdejší společnosti. Rozhodně jsme tam nenašli atributy, které by svědčily o tom, že mělo jít o dalšího vampýra,“ směje se Brestovanský.

V Hrádku nad Nisou zahájili výstavu Vampýr Tobiáš – putování prostorem a časem. Fotografie Víta Černého jsou jen malou ukázkou, jak probíhalo slavnostní otevření výstavy a na co se můžete těšit.
OBRAZEM: Výstava představuje vampýra v celé kráse

Archeologický průzkum, který odhalil ještě středověkou studnu přes 3,5 metru hlubokou, probíhá v rámci projektu výstavby nové knihovny na místě bývalých pekáren. „Tyto nálezy práce nijak neohrozí, spíš teď přemýšlíme, jak je zakomponovat do budoucí stavby knihovny. Přemýšlíme například o průhledech na původní hřbitovní zeď. Samotné kostry rozhodně vystavovat nechceme, poté, co se zdokumentují, budou znovu pietně zasypány,“ řekl starosta Hrádku Josef Horinka. „Sám jsem překvapen, po čem všem tady v Hrádku šlapeme,“ dodal.

DOBA BRONZOVÁ

Že má Hrádek bohatou historii dosvědčuje ostatně i další archeologický objev. „Před sedmi lety jsme na poli u průmyslové zóny našli tři střepy z doby bronzové. Teď jsme se tam vrátili, protože kvůli výstavbě nové haly VGP. Udělali jsme pod ní přes kilometr sond a našli přes 125 odpadních jam a v nich tisíce střepů z mladší doby bronzové, což je senzační objev. Teď máme potvrzeno, že okolí Hrádku bylo osídleno už před třemi a půl tisíci lety. Šlo o rozsáhlé sídliště. A kde je sídliště, je i pohřebiště, ale zatím na svůj objev čeká,“ těší se Brestovanský.