Přitom s finanční injekcí z této sumy už podle náměstka pro ekonomiku Jiřího Šolce (Liberec občanům) počítaly jak třeba tělovýchovné jednoty, tak i kulturní instituce.

Protože se představitelé města neshodli ani na klíči, podle kterého by se měla suma rozdělit, je klidně možné, že částku dostanou jednotliví žadatelé až na podzim. Případně, pokud se zastupitelé na ničem nedohodnou, spadne suma do rezerv města.

„Chtějí počkat, až na účet přijde konkrétní suma, a teprve potom se dohodnout, komu přesně kolik přidělí. Tím se ale všechno zdržuje," potvrdil Jiří Šolc.Nejdřív mohou zdejší politici o příjmu z hazardu jednat v červnu. Podle náměstka Jiřího Šolce bude složité odsouhlasit najednou jak parametry, tak i konkrétní částky.

Přeli se o to, kolik si kdo zaslouží

„Rozdělení peněz ještě zbrzdí letní prázdniny," podotkl náměstek. „Přitom není jisté ani to, že se zastupitelé v červnu na něčem shodnou," dodal.

Radní města předložili zastupitelům takový klíč: sportu by přidělili 40 procent, kultuře 20 procent a dalších 20 procent sociální oblasti. Zbylých 20 procent by poslali na investice do sportovních a kulturních zařízení.

A právě tento návrh vyvolal dlouhou diskusi politiků. Mnozí s ním nesouhlasili.

„Tento klíč vlastně odráží koníčky našich radních. Navrhuji, aby na sport šlo 30 procent, kultuře také 30 procent a zbytek už by zůstal, jak je," přišel s protinávrhem Ladislav Dušek (Liberec občanům).

Náměstek Jiří Rutkovský poukázal na to, že tělovýchovné jednoty se už v Liberci dostávají do existenčních potíží. Proto rada navrhuje dát na sport víc než na kulturu.

„ČSTV zastřešuje 92 organizací. Dříve město dávalo až 58 procent z balíku pro fondy sportu," zdůraznil náměstek pro územní plánování Jiří Rutkovský (USZ).

Baxa: Městu nedůvěřuji

Jaromír Baxa (Změna pro Liberec) namítl, že klíč rozdělování peněz nepřináší dostatečná pravidla, když neobsahuje konkrétní částky.

Navíc mu vadilo, že mezi oblastmi, kam by měly peníze z hazardu přitéci, není ekologie. „Máme snad, pokud klíč schválíme, důvěřovat vedení města, že rozhodne dobře? Já ale městu nedůvěřuji," prohlásil. Podobně mluvili také další politici Změny, včetně Zuzany Kocumové (USZ). Květa Morávková k tomu požadovala, aby byl posílený ekofond, Proti návrhu se postavili i lidé z ODS. Michael Dufek protestoval proti tomu, že zatím nikdo neví, kolik konkrétně korun město rozdělí.

„Materiál není dobře připravený. Navrhuji jej stáhnout a znovu o něm jednat v červnu," řekl jeho stranický kolega Ondřej Červinka.

Pro to, aby o návrhu rozhodovali zastupitelé až v červnu, se přimlouvali také komunisté. Navrhovali shodně s Ladislavem Duškem, aby se suma na sport a kulturu vyrovnala do stejné výše. Zastupitelé neodsouhlasili nakonec ani původní návrh, ale ani protinávrh Ladislava Duška.