„Musím upozornit, že se jednalo o celkem čtyři pozměňovací návrhy k původnímu jednomu, ve kterých se natolik prolínaly hlasy pro a proti, že nedošlo k jednoznačnému výsledku. Proto i na doporučení opozičních zastupitelů bylo dohodnuto, že tento materiál poputuje na schůzi zastupitelstva znovu v září nebo v říjnu už v ostré verzi a očištěn od mnoha variantních řešení," uvedl primátor Tibor Batthyány.

Velké diskuze se vedly o provozní době kasin, která chce radnice ve městě zachovat. „Čím delší přestávka, tím lépe. Hráči se tak už třeba nebudou chtít zpátky vrátit," ozývalo se od části zastupitelů. Jiní naopak byli jen pro maximálně dvouhodinovou pauzu. Dohady se vedly rovněž o délce doby, na kterou by se povolení k provozu mělo vydávat, stejně jako o výpadku pro městský rozpočet. „Nikdo stále neřekl, jak se rozpočet vypořádá s výpadkem desítek milionů korun, o které Liberec přijde zavřením heren. Jsem pro regulaci, ale chci slyšet, jak to má ekonomický náměstek promyšleno," tázal se několikrát například Jiří Šolc (SLK).

DALŠÍ ROZKOL V KOALICI?

Podle primátora Batthyányho ale nejde v tuto chvíli na to přesně odpovědět. „Nikdo ani neví, jaký dopad bude mít změna zákona na všechny herny v ČR obecně. V platnost má vstoupit 1. ledna 2017, teprve čas ukáže, jak se to projeví v praxi," zmínil primátor, kterému teď koaliční partneři ze Změny nemohou přijít na jméno. Vadí jim, že i přispěním zastupitelů z ANO záměr regulace v Liberci neprošel.

„Všichni se bijí v prsa, jak chtějí regulovat hazard, ale když přijde na hlasování o návrhu, na kterém pracovala pracovní skupina deset měsíců a nakonec se na jedné variantě většinově shodla, tak najednou jsou všichni regulátoři pro odložení. Neskutečný alibismus a pokrytectví," nebere si servítky Zuzana Kocumová.

Někteří zastupitelé ze Změny tak berou postoj ANO jako další rozkol v koalici. „Vzhledem k tomu, že tento záměr nebyl schválen i díky nepodpoře od koaličního partnera, budeme muset zahájit s ANO koaliční jednání na toto téma. Řešení hazardu nelze odkládat donekonečna. Září je pro nás poslední přijatelný termín," uvedl k tomu Jan Korytář.

Podle Batthyányho ale o žádný podraz nejde. „Klub ANO patří i nadále mezi zastánce účinné regulace hazardu a soustředění tohoto podnikání pouze do kasin s živou hrou."