„Kdysi jsem se na zápisy prvňáčků těšil, byla to radost, poslední dva roky je to ale spíš noční můra," uvedl na setkání s rodiči budoucích prvňáčků ředitel ZŠ Lesní Jiří Dvořák. Avizoval tak to, k čemu na škole znovu došlo. Ačkoliv se tu budou otevírat jen dvě první třídy pro celkem 56 dětí, k zápisu jich přišlo mnohem víc.

„Zatímco v září 2014 bylo v hranicích spádového obvodu ZŠ Lesní hlášeno na matrice 51 dětí budoucích prvňáků, v lednu 2015 se jich s trvalým pobytem přišlo zapsat již 70. Podobný nárůst zaznamenala i spádová oblast ZŠ Husova v září 2014 zde bylo hlášeno 19 předškoláků, o čtyři měsíce později se jich jako spádových ale přišlo zapsat už 49." Zuzana Minstrová, mluvčí magistrátu

„I po započtení odkladů tu je několik spádových dětí, které jsou nad kapacitu školy," uvedl náměstek primátora pro školství Ivan Langr (ZpL). Podle něj je zjevné, že v případě ZŠ Lesní opět neblaze zafungovala tzv. spádová turistika, jíž ale nemůže město legálně nijak čelit. „Zatímco v září 2014 bylo v hranicích spádového obvodu této školy hlášeno 51 dětí budoucích prvňáků, v lednu 2015 se jich s trvalým pobytem přišlo zapsat již 70. Podobný nárůst zaznamenala i spádová oblast ZŠ Husova v září 2014 zde bylo hlášeno 19 předškoláků, o čtyři měsíce později se jich jako spádových ale přišlo zapsat 49," upozorňuje mluvčí magistrátu Zuzana Minstrová. Jenže zatímco na ZŠ Husova se děti zapsané do spádového obvodu do školy dostanou, na Lesní jistota není.

Školu nezvětšíme

„Kapacitu nemůžeme zvýšit, není místo, teoretická možnost je, že by nám z páté třídy odešlo na víceleté gymnázium tolik dětí, že bychom pak tři dosavadní třídy sloučily ve dvě a bylo by tak místo na další první třídu, ale je to dost nereálné," varoval ještě před zápisem rodiče ředitel Dvořák. „Bohužel, je stále řada rodičů, kteří se spádovou vyhlášku snaží všelijak obejít, výsledkem je, že se pak do školy nedostanou ty děti, které v jejím okolí skutečně bydlí a ne pouze fiktivně," zlobí se zastupitel David Václavík (SLK).

Podle Ivana Langra však město nemá žádnou možnost prověřovat, za jakým účelem se lidé na matrice přehlašují. „Nikdo nemůže nikomu zakázat, aby změnil své trvalé bydliště. Stále doufáme, že se nám podaří hrozbu losování na ZŠ Lesní odvrátit. Některé děti absolvovaly zápisy i na jiných školách, proto doufáme, že se nám podaří individuálními dohodami vyřešit situaci tak, aby k losování nedošlo," uvedl Langr.

Podle dosavadních zpráv o zápisech není v žádné jiné škole v Liberci takový přetlak, všechny by se proto měly do první třídy vybrané školy dostat. Na některých školách je i místo pro nespádové děti, záleží na tom, jaká kritéria jednotlivé školy pro přijetí zvolí. Přetlaku se obávali i v Turnově na ZŠ 28. října, která je mezi rodiči také velmi oblíbená. „Nakonec k tomu nedošlo, obavy byly zbytečné. Spádovou vyhlášku ve městě máme, ale s ohledem na počet dětí a kapacitu škol ji moc nepraktikujeme," říká vedoucí tamního školského odboru René Brož.

„Jediná možnost, jak v budoucnu podobnou praxi minimalizovat, je ukázat rodičům, že v Liberci máme kvalitní všechny základní školy, za nimiž je vidět obrovský kus práce a pokrok. Pokud to pochopí, zápisové turistiky výrazně ubude," uzavírá Langr. Jestli se podaří losování na ZŠ Lesní vyhnout, bude jasné až na konci února po skončení správních řízení.