Kouřit v restauracích se bude i nadále. Novela zákona o ochraně zdraví neprošla. Není to špatná zpráva jen pro nekuřáky, ale také pro personál nebo majitele restaurací. V některých libereckých podnicích se totiž pokusili zakázat kouření, hostům se to však nelíbilo.

K PIVU CIGARETKA

„My jsme byli od začátku kuřácká hospoda, takže jsou na to lidé zvyklí. Když jsme přišli s tím, že budeme nekuřácký podnik, lidem se to nelíbilo," vypráví Tomáš Březovský, majitel liberecké bohémské hospůdky Tatáž Pakáž, oblíbené například zdejšími herci. Jak se ukázalo, řada z hostů si nedovedla představit, že by si u piva musela cigaretu odepřít.

„Jedním z důvodů, proč jsme kouření chtěli zakázat, byl personál. Všichni jsme nekuřáci," pokračuje majitel. Podle něj by bylo řešení, kouření v restauracích zakázat úplně. „Kdyby neměli hosté na výběr, pak by to pro nás problém nebyl," upřesnil s tím, že nedávno byl v Maďarsku, kde se nekouří nikde a pro nikoho to není problém.

ČTVRTINOVÉ TRŽBY

Podobnou situaci jako v Tatáži řešili i v klubu Jimmy´s. I tady ztroskotal pokus zavést nekouření. „Po zákazu kouření jsme měli čtvrtinové tržby, ten úbytek byl opravdu velký," vysvětluje provozovatel klubu Jan Fanta, kterému se nekuřácké prostory podařilo udržet pouhé tři týdny. „Lidé odcházeli, sabotovali nás," postěžoval si. K zákazu kouření vedl provozního nejen strach o zdraví personálu, ale také devastace interiéru. „Nakoupili jsme nové koberce a lidé je rychle zničili," vysvětlil. Podle něj kouření asi k nočnímu provozu patří. „Ideální by byl zákon, který by povoloval kuřárny. Lidem se nelíbilo, že budou muset chodit ven," dodal.

NEKOUŘIT JE MODERNÍ

Podle překladatele Jakuba, který sám kouří, by měl rozhodovat trh. „To je jako by mi stát určil, že můžu překládat jenom ve Wordu. Na druhý straně kouření je prokazatelně škodlivý, což je nefér hlavně k zaměstnancům, a tak nějak to patří do moderního světa," poznamenal.

„Podle mě je dnes už normální nekouřit, v řadě států už to funguje. A když se nebude kouřit nikde, tak pochybuji, že kuřáci přestanou chodit na pivo," dodala bývalá servírka Šárka, která si kvůli zadýmenému pracovnímu prostředí našla práci v jiném oboru.

Podle Březovského nebude pro majitele hospod problém zákon o nekouření, ale polovinu z nich může ohrozit zavedení registračních pokladen.