Právě v těchto dnech se dolaďuje i nový informační systém. Ten podle mluvčí krajské Zdravotnické záchranné služby (ZZS LK) Lenky Moravcové zrychlí a zefektivní práci dispečerů, aby se záchranáři dostali k lidem v ohrožení života rychleji než dosud.

Oč jde? Namísto současného jednostupňového systému, kdy operátoři sami řeší a kompletně vyhodnotí celý případ, přechází nově údaje v dvoustupňovém systému na centrálního dispečera.

„Operátor (tzv. call taker) na lince 155 převezme a vyhodnotí výzvu a ještě ve chvíli, kdy hovoří s volajícím, předá požadavek hlavnímu operátorovi. Ten podle závažnosti zdravotního stavu pacienta předá výzvu nejbližší posádce, tak aby byla na místě co nejdříve," popsala mluvčí. K méně naléhavým případům vyšle dispečer posádku jinou. Jde například o situace, kdy dojde k zástavě dechu a bezvědomí a kde třeba jen pouhých pět minut zdržení může hrát zásadní roli.

Neohrozí je ani výpadek proudu

„Nový systém je navíc propojen s dalšími operačními středisky záchranek v republice, takže v případě nečekaného výpadku proudu nedojde k nežádoucím komplikacím," doplnila. Připomněla situaci před čtyřmi lety, kdy operační středisko vyřadil náhle z provozu kulový blesk. Systém využívají dispečinky v Praze, Brně, Pardubickém, Ústeckém či Zlínském kraji.

On-line

Nový systém je propojen nejen s dispečinky dalších záchranek, ale i systémy hasičů a policie, kde už nové systémy fungují. „Dispečer jednoduše „odklikne" jejich nutnou spolupráci těchto složek a jim se to okamžitě v systému zobrazí, odpadne tak zbytečné telefonování. Díky nově vybaveným sanitkám se data zobrazují i na tabletech posádky. „Než dojedou záchranáři na místo, mohou si už přečíst doplňující údaje o aktuálním stavu pacienta, budeme tak stále on-line," dodává vedoucí lékařského týmu záchranky Eva Tauchmanová.

„Ve spojení s novými vozy a jejich vybavením nový systém výrazně zvýší kvalitu poskytování zdravotních služeb a podmínky pro práci operátorů i posádek v terénu," zdůraznil ředitel ZZS LK Vladimír Hadač.

Vybudování nového dispečinku krajské záchranky v bývalém objektu NELI přišlo na víc než 30 milionů a kraj na investici získal podstatnou část peněz z evropských dotací. „Používání nového systému je pro zdravotnickou záchrannou službu skok do 21. století," okomentoval zahájení provozu hejtman Martin Půta.

ZZS LK má v současné době 354 kmenových zaměstnanců, dispečerů je 28. Sanitky vyrážejí za lidmi v ohrožení života z celkem 14 krajských základen. K dispozici mají celkem 31 výjezdových skupin a jeden vrtulník.