„Teď se tvrdě vyjednává. Změna chce utvořit koalici pouze s námi, my preferujeme spojení nejen se Změnou ale i s ODS. Proti tomu je tvrdě ale Jan Korytář," potvrdil Českolipskému deníku jeden ze členů SLK.

Stejný tip na složení duhové koalice má i politolog Jan Kubáček. Podle něj je možné i spojení SLK, Změny pro LK a ČSSD.  „Komunisté i přes druhý nejlepší výsledek skončí v izolaci," domnívá se Jan Kubáček.

SLK a Změna mají v tuto chvíli velmi křehký nadpoloviční počet mandátů, 23 z celkových 45. „Změna v čele s Janem Korytářem bude pověstným jazýčkem na vahách. Bude záležet na Janu Korytářovi nakolik ho praxe donutí ustoupit od jeho prohlášení, že nepůjde do koalice s ODS nebo ČSSD. Nyní už totiž nejde jen o něj, ale o celý tým osobností, které zastupuje," uvádí Jan Kubáček.

Jan Korytář a Zuzana Kocumová míří na jednání se StarostyPokud Jan Korytář ustoupí ze svých proklamovaných zásad, dočkají se jeho voliči prvního nepříjemného povolebního prozření.

„Střetávají se tady ambice SLK a solitérství Jana Korytáře. Může se velmi snadno stát, že se bude na krajské úrovni opakovat situace z libereckého magistrátu. Změna si bude muset vybrat," nastiňuje Jan Kubáček s tím, že kyvadlo v podobě Jana Korytáře ovlivní délku vyjednávání.

Ten poukazuje na další zajímavý výsledek voleb. Výprask, který od voličů dostaly dvě největší strany ČSSD a ODS.

„Sociální demokraté nedokázali utvořit silnou kandidátku. Voliči i za půvabnou tváří Lenky Kadlecové viděli žraloky z kraje.  Navíc zřejmě příliš spoléhali na znechucení lidí, kteří jim na protest proti vládní politice, hodí hlasy. ODS pro změnu voliči vystavili účet za vládu. To platí i pro TOP 09, která u krajských voleb naprosto propadla," hodnotí Jan Kubáček.

Naštvanost a znechucení lidí nad centrální politikou je podle něj za vzestupem KSČM. „Lidé protestovali dvěma způsoby. Jedna skupina si řekla, že se nemá ideálně a bojí se budoucnosti, a proto ani k volbám nepůjde. Ta druhá pak ze stejných důvodů šla a dala hlas KSČM," uvádí politolog Kubáček. Podle něj navíc jak KSČM,  tak i SLK pomohlo i to, že voliči měli na výběr z příliš mnoha politických subjektů,