Kdyby se psal rok 1989, četli bychom možná z emotivních letáků heslo Batthyány na Hrad! O pětadvacet let později, v internetovém věku vynesla popularita do čela liberecké radnice lídra hnutí ANO, šestatřicetiletého Tibora Batthyányho. Muže, který o sobě tvrdí, že pochází z maďarské šlechtické rodiny a v kolonce profese má napsáno IT specialista. V elektronickém hlasování Deníku by ho na pozici primátora chtělo 2317 z celkem 5354 hlasujících.

Kde je důvod takové popularity? „Já vidím hned dva. Jednak je to nová tvář. Zatímco ostatní politici už na politické scéně působili, Batthyány ještě není okoukaný. To určitě hraje velkou roli. A za druhý důvod pokládám to, že v nekonečných koaličních přešlapováních působí právě Tibor Batthyány velmi rázně svým prohlášením, že se Změnou do koalice nepůjde, a to ještě před volbami. Ráznost a rozhodnost na lidi také působí," myslí si vysokoškolský pedagog, bývalý politik a poradce prezidenta Václava Havla Jan Šolc. Teprve za lídrem ANO skončila Zuzana Kocumová

ze Změny, která ve volbách samotných získala absolutně nejvyšší počet voličských hlasů. Bylo jich přes 7 tisíc. Spekulovalo se, že pro koaliční partnery by mohla být přijatelnější než kontroverzní Jan Korytář. V anketě Deníku jako třetí s 514 hlasy.

Jana Korytáře by v křesle primátora viděl rád pouze asi jen každý desátý z více než pěti tisíc hlasujících.

Za ním, na čtvrté příčce skončil stále ještě současný ekonomický náměstek primátorky Jiří Šolc, který kandidoval za Starosty a přeskočil, stejně jako Zuzana Kocumová, lídra své strany. Společné mají i to, že oba do minulého zastupitelstva kandidovali za jiné strany. Jiří Šolc za hnutí Liberec občanům, Zuzana Kocumová za Unii sport a zdraví.

Stejně jako o Zuzaně Kocumové jako možné primátorce se spekulovalo také o „druhém" muži Změny, Jaromíru Baxovi. Ten získal v anketě 249 hlasů.

Nenápadný Hron

Až na posledním místě se s 94 hlasy krčí lídr Starostů pro Liberecký kraj Michal Hron. Pětašedesátiletý politik s renomé zdatného ekonoma by možná mohl překvapivě zamíchat kartami.

Změna pro Liberec rozhodně nemá nakročeno do opozice a bude se snažit vyjednávat se Starosty za každou cenu. Starostové podle svého čtvrtečního tiskového prohlášení žádají od Změny sebereflexi jejich útočné předvolební kampaně a politický styl.

Je proto jen otázkou maximálně dvou příštích dnů, zda Změna v rámci pokání nenabídne velkorysé gesto v podobě primátorského křesla. A zda by Starostové tuto „úlitbu" přijali a do koalice s vítěznou, leč opuštěnou Změnou vstoupili i přesto, že na kraji jim to v politickém manželství právě dvakrát neklape.

Rozhodně by tím ale dali najevo, že ctí vůli voličů, kteří svými hlasy vynesli do čela právě Změnu.

Byť to byla s 25 procenty vůle pouhé čtvrtiny hlasujících Liberečanů.

Změna se má podle prohlášení vyjádřit k sestavení koalice nejpozději do středy 22. října.