Pro ROP Severovýchod byl šok, když se dozvěděl o obvinění svých lidí

Protikorupční policie minulý týden obvinila osm lidí v souvislosti se dvěma evropskými projekty. Šest z nich stíhá vazebně, dva na svobodě. Mezi obviněnými jsou i dva pracovníci ROP Severovýchod, jeden z nich je ředitel liberecké pobočky ROP Bořek Machatý. Ve vazbě skončil také bývalý politik za ODS Jiří Zeronik. Deník o tom již informoval.

Policie zadržené obvinila ze zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku, poškozování finančních zájmů Evropské unie, podplacení a návodu ke zneužití pravomoci úřední osoby.

Vyšetřování se týká rekonstrukce kostela Máří Magdalény a oddychové zóny Perštýn. Oba projekty v rámci IPRM připravila obecně prospěšná společnost Geotermální energie pro občany, v níž býval Zeronik jednatelem. Ani na jeden z projektů zatím nebyly vyplaceny dotační peníze. Podle ředitel Úřadu Regionální rady ROP Severovýchod Zdeňka Vašáka je od počátku řadili mezi rizikové projekty, u kterých se dotace měla proplácet až po jejich realizaci a kontrole.

Policejní vyšetřování dvou podezřelých evropských projektů z Liberce zpřísnilo kontroly ostatních projektů, které má na starost právě liberecká pobočka Regionálního operačního programu (ROP) Severovýchod.

Policejní vyšetřování podle Vašáka zatím proplácení ostatních projektů z Libereckého kraje neovlivnilo, přibyla však ještě jedna kontrola. „Byť jsem přesvědčen, že kontrola na liberecké pobočce probíhá standardně správně, tak zařazujeme další mezikrok a výstupy kontrol překontrolují další naši zaměstnanci," upřesnil Vašák.
Věří, že tento postup pomůže přesvědčit ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), aby nadále posílalo peníze na předfinancování ostatních projektů.

Podle předsedy ROP Severovýchod Martina Půty stojí za kauzou selhání jednotlivců, ne systému. „Nemůžeme našim podřízeným kontrolovat účty, zda nemají nějaké vedlejší příjmy. Rovněž si myslím, že výběr projektů v rámci IPRM je především otázkou na řídící výbor IPRM a na liberecké zastupitelstvo. Proč oni vybrali zrovna ty projekty, které doporučili ke schválení do výboru regionální rady? My jsme nuceni respektovat rozhodnutí zastupitelstva v tom, které projekty jsou na indikativním seznamu a které nejsou," poukázal na možné pochybení Města Liberec Půta.

Čtěte také: Kvůli ROP Severovýchod policie obvinila 8 lidí, zatkla i bývalého politika