Když se Leona Vránová v roce 2006 stala starostkou Šimonovic, žilo v obci, která bezprostředně sousedís Libercem, 563 lidí. Dnes tu statistici evidují 1243 obyvatel. V libereckém okrese je to navíc obec, kde žijí lidé s nejmenším průměrným věkem – 36,2 let. „Na letošní pálení čarodějnic jsme měli pro děti připraveno 100 buřtů, za deset minut osm už nezbyl ani jeden,“ směje se Vránová.

Stoupající počet obyvatel a rozšiřující zástavba s sebou ale nesou velké nároky na rozvoj obce. Ve kanceláři starostky se tak hromadí mapy a šanony s projektovými dokumentacemi a žádostmi o dotace. O tom, co vše se v Šimonovicích aktuálně chystá, hovoří starostka Leona Vránová.

Jsou Šimonovice ještě vesnice nebo už město?
Jsme příměstská obec. Část si ještě zachovala vesnický ráz, sem tam nějaké stavení, zemědělská usedlost. Když vyhlédnu z okna úřadu, vidím louky a pást se krávy, koně, ovce. V části Minkovice je však zástavba hustější.

Jaký potenciál růstu ještě Šimonovice mají?
Už v roce 2003 územní plán předpokládal počet až dva tisíce obyvatel, myslím, že se tento předpoklad naplní. V roce 2014 obec schválila poslední změnu územního plánu a dala „stop stav“ dalšímu rozšiřování zástavby. Nyní se staví jen domy, které územní plán povoloval již předtím.

Veronika Vaníčková.
Veronika Vaníčková z Liberce se vydala do Santiaga de Compostela

Proč stop stav?
Když někdo požádá, že má velkou zahradu a chtěl by na ní vybudovat třeba dům pro své dítě, proč ne. Ale plošnou zástavbu už nepovolíme, není tu dostatečná infrastruktura, služby, občanská vybavenost. Hodně se rozevřely nůžky mezi tím, co lidé potřebují, a co jim obec může nabídnout.

Vzhledem k věkovému složení obce je jednou z těch potřeb třeba mateřská školka. Aktuální zprávou je, že jste na její výstavbu obdrželi pětatřicetimilionovou dotaci.
Je to dotace, bez které si stavbu školky neumíme představit. Obec má roční příjmy zhruba 12 milionů, na investice zbývá zhruba 2,5 milionů. Stavba školky vyjde na více než 40 milionů a je na nás velký tlak ze strany rodičů, abychom školku zajistili. A není se čemu divit, protože každý rok v obci dlouhodobě evidujeme zhruba 86 dětí ve věku 2–6 let.

Jak řešíte absenci školky nyní?

Rodiče děti vozí do Liberce a dalších obcí v okolí. Obcím, které naše děti do školky vezmou, platíme za každé dítě 6500 korun ročně.

Chcete si přečíst víc? Celý rozhovor najdete v Týdeníku Liberecko, který si ještě stále můžete koupit na stáncích. Další čerstvé číslo s novými tématy vyjde zase v úterý.