Krajské volby, které se budou konat příští podzim, by teď v regionu vyhrálo hnutí ANO 2011. Strany vládnoucí koalice by skončily na třetím a čtvrtém místě. Na druhé by vyšplhali komunisté s 14,3 procenty hlasů. Změna pro Liberecký kraj, která byla původním koaličním partnerem Starostů pro Liberecký kraj, by skončila pátá s 11,4 procenty. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu veřejného mínění, který pro regionální Deník připravila agentura SANEP.

Liberecký primátor a krajský předseda hnutí ANO Tibor Batthyány je s výsledky průzkumu spokojen.

„Myslím, že zabodujeme, pokud neuděláme nějaké koniny a pokud náš program bude mít hlavu a patu. A určitě to bude o kvalitních kandidátech. Vytipovali jsme zhruba tři lídry. Ale se zveřejněním jmen nebudeme pospíchat," řekl Tibor Batthyány.

Sám se na krajské kandidátce objeví, ale zřejmě bude spíš do počtu. Pokud ho lidé vykroužkují, bude ochoten přijmout funkci neuvolněného, řadového člena krajského zastupitelstva.

„Já si to chci odkroutit tady na městě a ukázat, že mohu být Liberci užitečný a prospěšný a ne že budu sedět na patnácti židlích. Chci mít čas na město, protože je v něm stále co řešit a zlepšovat," dodal Batthyány. Kandidátku hnutí ANO zveřejní začátkem prosince.

Úspěch KSČM není překvapením

KSČM se v předvolebním průzkumu stále drží na druhém místě. Podle politologa Jana Kubáčka to ale není překvapení.

„Myslím, že u ANO i KSČM se jedná o voliče protestu, kteří se rozhodují pro tyto strany, protože pro sebe nemají jinou volbu," vysvětlil Kubáček.

Průzkum: Krajské volby by teď vyhrálo hnutí ANO.

Na vedoucí ANO komunisté ztrácí přes tři procenta. Podle krajské předsedkyně Dagmar Lysákové stojí za úspěchem KSČM to, že nejsou destrukční opozicí v libereckém zastupitelstvu, ale podporují návrhy, které jsou rozumné bez toho, aby se dívali, kdo má jaký politický dres.

„Myslím si, že za naším úspěchem je i každodenní kontakt s voliči a náš zájem o to, jaké jsou v regionu problémy. A pak samozřejmě naše práce v zastupitelstvech," uvedla Lysáková s tím, že sama v krajských volbách kandidovat nebude.

Starosty povede hejtman Půta

Starosty pro Liberecký kraj, kteří jsou podle aktuálního průzkumu na třetím místě, opět povede do voleb stávající hejtman Martin Půta. Dostal tak šanci obhájit svou funkci. I přesto, že čelí obvinění z korupce. Do čela byl navržen jako jediný kandidát a v tajné volbě získal 97 procent všech hlasů.

„Takto jednoznačně deklarovanou podporu vnímám jako ocenění nejenom mojí dosavadní práce, ale především fungování Libereckého kraje v posledních třech letech. Kraj jsme otevřeli pro občany, naše hospodaření je stabilní, mnohem víc investujeme do oprav majetku. Dokázali jsme přitom snížit zadlužení kraje o třetinu. To jsou výsledky, na které bych chtěl navázat a pracovat pro Liberecký kraj i v dalších letech," zdůraznil Martin Půta.

Podle politologa se lidé volbami budou zabývat až v momentě, kdy to bude opravdu aktuální.

„Teprve pak začnou přemýšlet, co se v jejich kraji změnilo, udělalo, svůj podíl na rozhodování budou mít i aktuální kauzy. Většina lidí ještě neví, koho bude volit," podotkl Kubáček.

Průzkum společnosti SANEP probíhal na konci října a začátku listopadu, zúčastnilo se ho 446 lidí od 18 do 69 let. Vzorek oslovených odpovídal věkové, vzdělanostní a sociální skladbě obyvatel Libereckého kraje. Statistická chyba činí 2,5 procenta.

Měl by hejtman Libereckého kraje Martin Půta zůstat ve své funkci i po krajských volbách v roce 2016.