Začátek nového školního roku je tu a známé osobnosti vzpomínají na svá školní léta. Herečka DFXŠ Jana Hejret Vojtková Deníku prozradila, že vždy patřila mezi jedničkáře.

Jano, byla jste šprt, nebo vám škola šla tak nějak sama?

Já byla od malička dítě s heslem „Já sama", což mi zůstalo dodnes. Co jsem si usmyslela, muselo být. Chtěla jsem, musela a byla jsem jedničkářka. Rodiče se se mnou neučili, snad jen matiku mi taťka občas vysvětloval.

A co váš bratr Pepa, který je frontmanem populární skupiny Kabát?

Brácha tak nějak proplouval, ale poctivě. Žádný zárodek tvrďáka, rockera, jsem nepozorovala. Byl to blonďáček s modrými obrovskými kukadly. Vrhal pohledy „Chraňte mě, opatrujte mě". Pepa je o sedm let starší, o společné cestě do školy nemohla být řeč. On deváťák a já prvňák, jak by to vypadalo (směje se). Já byla ranařka, všechno jsem si vyřizovala sama. Druhý stupeň byl už horší. Přešla jsem do sportovní třídy a tam byl přednější sport. Zhoršila jsem se v matematice, chemii, fyzice.

Jak to bylo s vašim herectvím?

Od dětství jsem tvrdila, že budu herečka, cítila jsem to,věděla. O tom, že tohle povolání přinese i letní, skoro dvouměsíční pauzu jako ve škole, jsem neměla ani tušení, ale je to fajn. Miluji tuhle práci z celého srdce, i kdyby čas prázdnin byl pro herce pracovní. Stát tam, kde prkna znamenají svět, je zázrak a já DĚKUJI za to, že se mi stal!