Ročně to firmu přišlo na půl milionu korun. Problém vyřešila provizorní linka reverzní osmózy, jež na konci loňského roku zahájila zkušební provoz. Množství dusičnanů díky tomu kleslo na průměrnou hodnotu 45 miligramů na litr vody, a splňujeme tak normy pro pitnou vodu.

Voda ve Frýdlantu nesplňovala hygienické limity od roku 2010. V průměru obsahovala v litru 54 miligramů dusičnanů, evropské normy dovolují jen 50 miligramů. FVS dostala v roce 2010 výjimku, která ale na konci loňského roku vypršela. Problém s vysokým obsahem měla vyřešit rekonstrukce úpravny vody ve Frýdlantu, na kterou FVS získala 130 milionů korun z EU. Projekt za 150 milionů korun ale nabral zpoždění. Vodárenská společnost tak musela zvolit provizorní řešení, jinak hrozilo, že od Nového roku kohoutky ve městě vyschnou.

Úpravna měla být v rámci rekonstrukce vybavena linkou reverzní osmózy, která dokáže obsah dusičnanů ve vodě snížit na zdraví neškodné množství. Právě touto linkou rekonstrukce úpravny začala a do provozu byla uvedena nezávisle na celé rekonstrukci. „Linka byla usazena do provizorní stavby," vysvětlil Olyšar. Další práce na rekonstrukci úpravny by měly pokračovat na jaře. „Vše záleží na tom, jak dopadnou jednání s bankami o bankovní záruce za závazky vůči Státnímu fondu životního prostředí," doplnil ředitel FVS.

Frýdlantská vodárenská vznikla v roce 2004 transformací Frýdlantského vodárenského sdružení. Akcionáři společnosti je 18 měst a obcí Frýdlantského výběžku. Dominantním zdrojem pitné vody pro 23.000 obyvatel regionu jsou úpravny vody ve Frýdlantu a Bílém Potoku.
Obě bez větších investic fungují od první poloviny 70. let minulého století. FVS připravila jejich modernizaci, dohromady za 358 milionů korun, 292 milionů dá evropská unie. Rekonstrukci úpraven vody připravovala FVS několik let, proces značně zkomplikovaly povodně, které postihly Frýdlantský výběžek 
v srpnu 2010.