Horký vzduch zasáhl celé území Česka, na mnoha místech by teploty mohly podle ČHMÚ stoupnout až na 37 stupňů Celsia. „V Liberci, který je čtyři sta metrů nad mořem, spíše 35 stupňů, ale nedá se vyloučit, že budou padat mnohé teplotní rekordy," informoval mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu Petr Dvořák.

Nejvyšší teplota byla v Liberci naměřena poslední červencový den roku 1994, rtuť se tehdy vyšplhala na 36,2 stupně Celsia.

ČHMÚ vydal varování před nebezpečím požáru a vysokými teplotami. Platí ode dneška do odvolání, které se dá očekávat nejspíše v pondělí společně se silnými bouřkami, během kterých může přijít i krupobití.

36,2 stupně Celsia je dosavadní teplotní rekord z Liberce z 31. července 1994. Více jak dvacet let stará data mohou překonat teploty v následujících dnech, které by podle ČHMÚ mohly dosáhnout i 37 stupňů Celsia.

Vedra budou podle předpovědi ČHMÚ pokračovat až do půlky příštího týdne, kdy přijde na krátkou dobu ochlazení o dvanáct až patnáct stupňů. Poté by se mohlo vrátit teplé počasí. „Předpověď na tak dalekou dobu je nejistá. Zatím se ale podle všeho v Liberci zdá, že poté opět přijdou tropické teploty," předpověděl vývoj počasí mluvčí.

Vysoké teploty v západní Evropě

Teplé počasí k nám proudí ze Sahary v severozápadní Africe a potýkají se s ním zejména země západní Evropy. Hlavní vlna teplého vzduchu z Afriky ale Českou republiku nezasáhne.

„Momentálně je v Alžírsku a Maroku, v místech okolo 400 kilometrů od pobřeží, přes 44 stupňů Celsia a odtud pochází teplý vítr, který k nám teď začíná proudit. Putuje přes Francii a Německo do severovýchodní Evropy. Třeba ve Francii se teploty již blíží 40 stupňům. V Belgii a Nizozemí a o víkendu i v Německu a Polsku mohou být až 39 stupňů," popsal situaci Dvořák.

Podílejte se na tvorbě Liberekého deníku. Posílejte fotografie

V teple se potřebují ochladit lidi stejně jako zvířata

Pro všechny platí stejné pravidlo, vypít dostatek tekutin.

Každý rok v létě varují lékaři před dehydratací, doplnit včas tekutiny přesto ne každý zvládne. Majitelé zvířat by neměli zapomínat ani na na své čtyřnohé kamarády.

Léto přináší tradičně více práce záchranné službě. „Při teplém počasí vyjíždí vždy k více případům. Během horkých dnů je potřeba dodržovat pitný režim, zvláště při zvýšené námaze. To se týká nejen seniorů a dětí, ale i dospělých jedinců," řekla mluvčí liberecké záchranné služby Lenka Moravcová.

Stejná rada jako pro lidi platí i pro zvířata. „Během horkých dnů sledujeme pouze pitný režim zvířat. Africkým zvířatům nepůsobí vysoké teploty žádné potíže, u ostatních pouze hlídáme, aby měli dostatek vody," uvedl mluvčí liberecké zoologické zahrady Jan Kubánek.

Práci navíc přinese i zaměstnancům útulků. V Centru pro zvířata v nouzi v Ostašově například stříkají venkovní voliéry vodou. Psy a kočky nechávají převážně uvnitř, kde je chladněji a ven je pouští na krátkou dobu. „Pokud vedra netrvají delší dobu, třeba týden, zvířata se s nimi vyrovnají," řekla vedoucí Centra pro zvířata v nouzi Lenka Čápová.

Letní období kromě vedra přináší i jiná rizika, která trápí zdravotníky více. Jde o nedostatečně zabezpečené bazény. „Ty se každoročně stanou smrtelnou pastí pro celou řadu dětí, které v nestřeženém okamžiku spadnou do vody. Vždy se při tom jedná jen o pár vteřin, po které je dospělí ponechají bez dozoru," varovala Moravcová. Nejjednodušším způsobem, jak tomu předejít, je zabránit dětem v přístupu k hladině buď oplocením, nebo zastřešením bazénu.