Patnáct minut obranného výcviku a už se na mě řítí kriminálník: „Dej mi prachy," řve. Útočník má na sobě vycpaný mundúr a přes obličej mříž. Mým úkolem je vrazit mu prsty do obličeje, kopnout ho do rozkroku a dorazit ránou přes hlavu nebo do zátylku.

Přimáčkl mě ke zdi

GRYF ACADEMY LIBEREC nabízí:- Praktická sebeobrana
- Prevence kriminality - ženy, senioři a rodiny s dětmi
- Výuka a výcvik ve střelbě zbraní
- Internetová rizika
- Teambuildingové akce

Než se stačím zorientovat, už mě tlačí ke zdi a já už ho jen stíhám několikrát kopnout kolenem mezi nohy. Je to hodný agresor, takže se nechá složit a nakonec vítězím. Nechci si však představit, jaké by moje překvapení bylo doopravdy… Násilí se mi vždy příčilo, takže jsem ráda, že jsem si tuto situaci vyzkoušela nanečisto.

Dvacet střel pistolí

Poté naše kroky vedou na střelnici a dva střelci nám vyloží základy manipulace se střelnou zbraní. Každý máme deset ran z krátké pistole na poměrně blízký terč.

Na dálku si zastřílíme z rovněž krátké pistole, nám laikům ale připomíná samopal. Vybavily se mi pocity trapnosti z dětského letního tábora, kdy jsem ze vzduchovky netrefila ani terč. Tentokrát se mi podařilo střelit papírového panáčka do srdce i do hlavy. Na dálku se mi dařilo ještě víc, větší zbraň měla laserový zaměřovač.

Dobrý pocit ze střílení ovšem nemám. Zbraně se mi hnusí a nevyžívám se v manipulaci s nimi. Dokonce jsem při každém zmáčknutí spouště přivírala oči a škubla sebou…

Nahoru a dolů

Nejpříjemnější a nejjednodušší pro mě bylo lezení po laně a slaňování. Vylezli jsme asi čtyři metry a vrátili jsme se i zpátky na zem. Během našeho horolezeckého dobrodružství jsme byli jištěni hned několikrát, takže o život moc nešlo, což se o střelbě a prvotním rvaní říct nedá.

Nakonec jsme si zahráli na záchranáře. Zachraňovali jsme dívku, která spadla z žebříku a necítila nohy. Nejprve jsme ji nasadili límec, dali pod ni nosítka a následně ji přestěhovali na nafukovací „lehátko". Odnesli jsme ji do klubovny a pak už ji naši školitelé vyměnili za plastového figuranta, na němž jsme si oživili zásady první pomoci.

Ve vzdělávacím a výcvikovém centru se lidé mohou naučit praktické sebeobraně, prevenci ped kriminalitou je určená i pro ženy, seniory a dokonce i rodiny s dětmi.