„Hledali jsme prostor, kde zlepšit vzájemnou spolupráci. Představili jsme se a předvedli, jaké schopnosti mají jednotlivé složky, aby to operátoři ostatních tísňových linek mohli nabídnou svým lidem v terénu," řekl Deníku Petr Matějíčka, vedoucí operačního střediska krajské záchranné služby.

Pořadatelem konference se stala záchranná služba, která využila bezplatné nabídky armády na zapůjčení prostor k jejímu konání. „Chtěli bychom, aby konference rotovaly po každé složce. A to jednou, případně dvakrát za rok. Obor operačních středisek se totiž neustále vyvíjí. Jednotliví operátoři vzájemně spolupracují čím dál častěji. Je potřeba, aby se dávali dohromady a předávali si informace," upřesnil.

Jednotlivá operační střediska složek Integrovaného záchranného systému se podle něj liší nejen v počtu zaměstnanců, ale také v tom, co je pro každého operátora důležité. „S armádou se to srovnávat nedá. Řešili jsme tu například, že pro policistu je důležité, aby měl jméno a telefonní číslo volajícího. Operátor záchranky ale potřebuje od pracovníka policejního dispečinku tísňové linky, aby mu zjistil mechanismus úrazu. Pro operátora hasičů je zase důležité, aby se zeptal, zda hoří v přízemí či ve druhém patře budovy,"  vyjádřil se k rozdílům mezi jednotlivými středisky Matějíčka.

Podle něj pracují operátoři u policie ve čtyřiadvacetihodinových směnách v počtu sedm lidí, kdežto u záchranky se dělají dvanáctky, vždy čtyři operátoři na den a čtyři na noc. Na operačním středisku hasičů v Liberci se nyní slouží ve čtyřech lidech přes den a ve třech v noci. „A to z důvodu,  že do konce listopadu fungují územní střediska v České Lípě a v Semilech. Poté se sloučí s Libercem, kde bude sloužit minimálně pět a maximálně osm operátorů na směně," upřesnila mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová.

Ukázka zásahu

Odpoledne přistál v areálu kasáren záchranářský vrtulník, který předvedl jaké má možnosti zásahu v terénu.  Účastníci konference tak shlédli nejen slanění z jeho paluby, ale také vytážení figuranta pomocí záchranné sítě. A to ve spolupráci se záchranáři Horské služby Jizerské hory.