Parta mladých mužů vyrazila do lesa v Lukášově, kde si jako děti hrávali. Rozhodli se, že vyčistí zdejší, lidmi zapomenutou, tůňku pro svoje potomky. Kromě tun bahna ale vedle vody objevili i velice podezřelé doupě.

„Byli jsme zvědaví, co ve zděném přístřešku je, tak jsme vlezli dovnitř a nález nám vyrazil dech, naháněl hrůzu. Všude se povalují dívčí kalhotky a šatičky. Je tam rozházená pornografie i použité prezervativy," vypověděl Deníku třiatřicetiletý Pavel J.

„Mám malé dítě. Při představě, že by si tady samo hrálo a tohle objevilo, se mi udělalo špatně. Co kdyby se tady najednou zjevil ten, kdo tu přebývá?! Nic hnusnějšího jsem dosud neviděl, úplně mi ztuhla krev v žilách," řekl mladý muž.

Doupě fetišisty objevili při čištění lesní tůňky.

Deník šel místo na popud objevitelů také prozkoumat. Měli pravdu, doupě vyvolává obavy. Holčičí spodní prádlo je rozházené kolem matrace, další kalhotky byly napěchované v igelitové tašce. Ukájí se tady fetišista s pedofilními sklony? Je nebezpečný?

Zakročit musí policie. „V první řadě nám ale takový nález musí někdo nahlásit. My o tomto místě nevíme. Teprve potom můžeme jednat," uvedla k tomuto problému mluvčí policie Vlasta Suchánková.

Samotný fetišismus je podle odborníků neškodný. „Fetišismus je většinou celkem neškodný a také poměrně rozšířený. Fetišisty mohou být i muži zaměření na blondýny, na velká prsa nebo ženy, které se k sexu rády oblékají do pěkného prádla a vysokých bot," tvrdí sexuolog Radim Uzel.

Pedofilie, erotické zaměření na děti, je už ale závažnou sexuální poruchou. „Její četnost můžeme pouze odhadovat, protože mnozí pedofilové nikdy svůj sklon navenek neprojeví a celoživotně svou odlišnost zvládají sami," vysvětluje sexuolog Petr Weiss.

Pedofilie však podle Weisse znamená něco víc než pouhé sexuální zaměření. Pravý pedofil v dětském světě přímo žije, v něm se cítí bezpečněji než v komplikovaném světě dospělých.

„Je i jinak dětem blízký, je jejich starším kamarádem, rozumí si s nimi, je jedním z nich. Tato jeho schopnost z něj může udělat vynikajícího pedagoga, skautského vedoucího či, a není to nijak výjimečné, výborného autora dětských knížek," dodal Weiss.

Pedofilii, ostatně jako žádnou jinou deviaci, si člověk sám dobrovolně nevybírá.

„Předpoklady této sexuální poruchy jsou vrozené a další okolnosti (výchova, zážitky apod.) pouze modifikují její další vývoj a projevy. Pokud však pedofil svůj sklon nezvládne a dopustí se skutečného zneužití dítěte, jistě musí být připraven nést za své chování i trestněprávní odpovědnost," uzavřel sexuolog Weiss.

Pedofilie je podle odborníků odchylka celoživotní a nevyléčitelná. To však neznamená, že ji nelze alespoň částečně potlačit. Jednak hormonální terapií, a pak psychoterapií, a to individuální nebo skupinovou.

Co je fetišismus?Porucha sexuální preference, kdy vzrušení navozuje neživý objekt, obvykle prádlo nebo boty, případně gumové předměty. Diagnostické manuály uvádějí fetišismus jako parafilii. Původ slova fetiš pochází z portugalského výrazu fetico, který označuje umělecký artefakt se symbolickým erotickým významem. Tento artefakt byl jakýsi kultovní objekt, který byl zbožňován a uctíván a leckdy mu byly připisovány nadpřirozené schopnosti. V mnoha primitivních náboženstvích byl uctíván jako modla. Poprvé použili slovo fetiš Richard von Krafft-Ebing (1886) a Alfréd Binet (1887).