Slib, který dalo řidičům ještě bývalé vedení liberecké radnice, potažmo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), bude dodržen. Už letos se výrazně uleví frekventované soustavě tří kruhových křižovatek v Růžodole (tzv. „Sněhulák"), která navádí auta do a z obchodní a průmyslové zóny a pak také na nepřímé výjezdy na Děčín a Prahu.

Směr na Turnov a Prahu už brzy vyřeší rampa za 14 milionů korun, na kterou řidiči najedou od zóny a obchodů ještě před nájezdem na „Sněhuláka".

„Nyní probíhá soutěž na zhotovitele a když vše půjde dobře, začneme se stavbou v červnu. Hotová bude ještě letos. Omezení se řidiči v místě obávat nemusejí, stavba totiž proběhne na zelené louce," ujistil ředitel ŘSD Liberec Josef Jeníček.

Ještě letos dělníci dokončí i výstavbu nedaleké čerpací stanice při rychlostní silnici z Chrastavy na Liberec.

„Byly zde velice náročné terénní úpravy. Termín dokončení je stanoven na letošní březen až duben," uvedla pro Deník asistentka ředitele jedné z dodavatelských společností.

V místě, kde nyní vyrůstá čerpací stanice, by se měla v nejbližších letech objevit také mimoúrovňová křižovatka jakožto další odlehčení pro přetíženého „Sněhuláka".

„Současný jediný přístup do této zóny je naprosto nedostačující. Radnice proto připravuje druhé silniční napojení zóny na komunikaci I/35. Nové napojení bude využíváno nejen automobily, ale zajistí též dobré podmínky pro pěší a cyklistickou dopravu a vedení hromadné dopravy v území. Zároveň přinese úlevu dnes značně přetížené trojici okružních křižovatek, přes které většina vozidel do zóny směřuje," řekl ještě před odchodem z funkce náměstka Jiří Rutkovský (PSZ).

„Napojení bylo projektantem navrženo formou mimoúrovňové okružní křižovatky v těsné blízkosti dnes budované čerpací stanice. Z dokončené křižovatky se řidiči dostanou snadno také na druhou strany silnice I/35, do ulice Oblouková, kde má podle návrhu vzniknout další kruhový objezd pro lepší dopravní obslužnost z Pavlovic a Stráže nad Nisou," dodal tehdy Rutkovský. Současné vedení města navázalo na jeho práci. Na konkrétní vyjádření ale potřebuje více času. Křižovatka je beztak otázkou několika příštích let. Sloužit by měla začít až v roce 2020.