Běžecký areál ve Vesci je podle jeho provozovatelů z městské akciovky Sportovní areál Ještěd (SAJ) jako jedno z mála sportovišť spravovaných SAJ soběstačný a jeho provoz se nemusí dotovat. Náklady pomáhají zaplatit velké komerční akce jako Spartan Race nebo hudební festival Benátská!, které zároveň do Vesce přilákají nové lidi a turisty.

Podle ředitele SAJ se počet lidí, kteří sportoviště navštíví za rok, pohybuje okolo 100 tisíc. Většina z nich ale přijde právě na benátskou (50 tisíc) nebo na Spartan Race, na který letos dorazilo okolo 20 tisíc lidí. A i když byl areál vybudovaný pro zimní sporty, využití nachází především v letních měsících. „Poslední roky ukazují, že město Liberec příměstský venkovní areál rozhodně využije, Vesec měl a asi má u některých lidí stále špatnou nálepku kvůli mistrovství světa v běhu na lyžích v roce 2009, ale stále více lidí z města a jeho okolí si zvyklo na jeho krásné prostředí a možnosti, které nabízí," řekla předsedkyně představenstva SAJ Zuzana Kocumová.

Je potřeba zbavit se stigma

Stigma, o kterém mluví Kocumová, je spojeno především s pokutou, kterou dostal Liberec za chyby v zakázkách od antimonopolního úřadu a náklady na výstavbu areálu, které přesáhly 300 milionů korun. Teď po 7 letech fungování areálu je potřeba znova investovat. Otázkou zůstává, kde na rozvoj areálu vzít peníze? Z příjmů z komerčních akcí to nepůjde, protože podle ředitele SAJ Jana Svatoše, se jedná o částku ve výši 1,2 milionu korun, která stačí pouze na pokrytí nákladů spojených s provozováním areálu.

K rozvoji areálu je podle představitelů SAJ potřeba vylepšit zázemí. Jsou zde sice bezplatné toalety i parkoviště pro 700 aut, nedostatečné jsou však prostory půjčovny sportovního a dalšího náčiní i možnosti občerstvení. Peníze na vylepšení zázemí se proto SAJ pokusí získat z příhraničních dotačních programů. Na získání dotací je závislý i další rozvoj areálu. Zatím se dělají drobnější věci. Tento týden budou moci návštěvníci například začít využívat ohniště s lavičkami v bývalém lomu. „Je to taková první vlaštovka piknikových služeb, které bychom rádi nabízeli," uvedl Svatoš.

Půjde to i bez dotací?

Podle náměstka pro technickou správu majetku města Tomáše Kysely by se dal areál rozvíjet i bez větších dotací. „Myslím si, že směr je dobře nastavený. Dotace jsou dobré, ale je nutné podporovat i menší iniciativy, které přitáhnou širokou veřejnost, ne jen úzkou skupinu lidí, která přijde na jednu akci," vysvětlil náměstek Tomáš Kysela.

„Za poslední roky návštěvnost stoupla trojnásobně. Lákají nové aktivity jako jsou discgolfové hřiště, dětské hřiště, značené inlinové okruhy. Lidé chodí i za přírodou, na procházky," uvedl ředitel SAJ Jan Svatoš příklady nových atrakcí, které mají do areálu přilákat další lidi.

Podle Kocumové se do budoucna zvažuje vybudování kempu nebo napojení areálu na lesy kolem Císařského kamene a vytvoření singltrekových tras pro cyklisty. Cílem SAJ je rozšířit i možnosti sportování. V průběhu srpna na stadionu přibudou fotbalové branky. V areálu by časem mohly být i volejbalové hřiště nebo přírodní posilovna.

V lyžařském areálu na Ještědu zřejmě vznikne nová sjezdovka

V lyžařském areálu na Ještědu v Liberci s devíti kilometry sjezdových tratí zřejmě vznikne nová sjezdovka. Vytvořena bude asi do několika let úpravou některé ze stávajících tratí. Představenstvo Sportovního areálu Ještěd (SAJ) zvažuje tři varianty, které mohou stát deset až 160 milionů korun. Vybrat z nich chce do podzimu. Novinářům to dnes řekla předsedkyně představenstva SAJ Zuzana Kocumová.

"Pokud by se podařilo sehnat peníze, tak se udělá finančně náročnější. Pokud ne, tak je tam varianta, která se dá udělat i bez dotace," uvedla. Nejnákladnější je vytvoření nové páteřní tratě Skalka v místě stávající úzké červené sjezdovky dlouhé 1,7 kilometru. Celý svah by byl osvětlený a široký až 60 metrů.
SAJ odhaduje, že díky ní by tržby mohly stoupnout o deset milionů korun. V uplynulé sezoně vybral SAJ od lyžařů zhruba 17 milionů korun. Součástí projektu je i vybudování zasněžování a nákup nové technologie na úpravu tratí. Pokud by se tato varianta realizovala, sjezdovku budou mít lyžaři k dispozici nejdříve za dva až tři roky.

Na deset milionů korun se odhadují náklady na prodloužení stávající stěžejní sjezdovky F10 Pod Lany, která slouží i pro noční lyžování. "Na úpravy by nám stačilo několik měsíců," uvedl ředitel areálu Jan Svatoš. V provozu by tak mohla být už od sezony 2016/2017. Podle projektu by se sjezdovka měla prodloužit ze současných 380 na 800 metrů. Zejména díky větší atraktivitě pro noční lyžování SAJ předpokládá zvýšení tržeb o tři miliony korun.

Červené sjezdovky Pod Lany se týká i třetí varianta za 35 milionů korun. "Byla by to taková komfortnější varianta prodloužení sjezdovky," uvedl Svatoš. Zároveň by SAJ pomohla vyřešit i problém s neúměrně dlouhými frontami při čekání na lanovku u modré sjezdovky Na Pláních. Tento svah patří mezi nejatraktivnější v areálu, oblíbený je hlavně mezi rodinami s dětmi. SAJ proto plánuje, že by Na Pláně koupil novou čtyřsedačku a stávající lanovku odtamtud přemístil ke sjezdovce Pod lany, kde je nyní jen vlek. SAJ odhaduje, že by jim tato varianta mohla zvýšit příjmy od lyžařů o 3,5 milionu korun.

Sportovní areál Ještěd je stoprocentně vlastněný Libercem. Má kolem 15 kmenových zaměstnanců, v zimě dává práci až 60 lidem. Společnost spravuje majetek za 370 milionů korun. Stará se nejen o sjezdovky na Ještědu, ale také o sportovní a rekreační areál ve Vesci a skatepark v centru města.