Už hned prvního června se stal Liberec vůbec prvním ze statutárních měst, které se přihlásilo k projektu www.verejnyportal.cz . Na této adrese jsou zveřejněné zakázky, a tak tu firmy naleznou všechny informace pohromadě a mohou se lépe rozhodnout, do které soutěže se přihlásí. Město ani dodavatelé za zveřejnění nic neplatí.

Současně vedení města, inspirované zkušenostmi menších měst, Hrádku nad Nisou a Semil, vydalo nové zásady, jak vypisovat veřejné zakázky. Celá historie zakázky bude zveřejňovaná na internetu.

„Každý zájemce si tak bude moci zkontrolovat nejen zadávací podmínky soutěží, ale i protokol z hodnocení nabídek, nabídkové ceny, smlouvu o dílo, včetně případných dodatků,“ uvedla mluvčí magistrátu Pavlína Stránská.

Dále Liberec sestavil novou speciální komisi pro veřejné zakázky, která bude dohlížet nad přípravou, průběhem a plněním veřejných zakázek. V této komisi zasedne za každou politickou stranu, zastoupenou v zastupitelstvu, vždy jen jeden zástupce. Všichni mají jeden hlas, ať jsou z opoziční nebo koaliční strany.

Tato komise by se měla podílet již na přípravě zadávacích podmínek, mohla by delegovat svého zástupce do hodnotící komise výběrového řízení a později by mohla dohlížet na plnění smlouvy o dílo. „Celé toto naše snažení je vlastně jen odpovědí na nelichotivé klima pochybností, které se vznáší nad libereckou radnicí. Celou dobu o korupci a ovlivňování zakázek všichni jen mluví, my jsme se rozhodli učinit praktické kroky, jak korupci a klientelismu čelit. Hodně si od nových pravidel slibujeme,“ podotkl Jiří Šolc (Liberec občanům), náměstek primátorky pro ekonomiku.

Časem se nová pravidla rozšíří i do městských společností. Jako první začala protikorupční směrnici zavádět Liberecká IS. Někdejší koaliční partneři, nyní opoziční zastupitelé ze Změny pro Liberec, všechna opatření, která povedou ke zprůhlednění toku veřejných financí, chválí. „Boj proti korupci podporujeme. Koalice má z devadesáti procent stejný program jako my. Budeme sledovat, zda jej plní důsledně,“ řekl Jan Korytář.