VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ve Vratislavicích se vaří pivo už 140 let

Vratislavice - V roce 1872 zde poprvé otevřeli parostrojní pivovar. Dnes expandoval Konrad do celého světa, v Japonsku a Indii jej prodávají pod jménem Namaste

4.4.2012 1
SDÍLEJ:

Ve Vratislavicích se vaří pivo 140 letFoto: Deník/Tomáš Lánský

Pivovar Konrad ve Vratislavicích letos slaví. Na pomyslném narozeninovém dortu má totiž 140 svíček. Tolik let letos v létě uplyne od jeho založení. Pivovar oslaví narozeniny prací trh zásobí novými pivy, které mají oslovit nové zákazníky. Patří mezi ně například citronové pivo Chytrón nebo do ruda zbarvený Červený král. Všechna tato nová piva navíc pivovar nabízí ve třetinkových lahvích.

„Lidé dnes šetří, pivo už nepijí na objem, ale na chuť. I z toho důvodu si myslíme, že třetinky jsou cesta, kterou můžeme jít. Máme ověřeno, že třeba ženy preferují menší lahve,“ potvrdil ředitel a zároveň sládek pivovaru Petr Hostaš.

Základem je klasika

Sám ale dobře ví, že základ sortimentu budou vždy klasické jedenáctky a dvanáctky, kterých se prodá nejvíc. A pivovar s nimi slaví úspěchy všude, kam přijde. Nově například v Japonsku nebo Indii, kde se vratislavická jedenáctka prodává pod názvem Namaste (indický pozdrav, poz. red.). To ale nejsou poslední destinace, kam Konrad pronikl. Pivo s označením „Made In Vratislavice n. N.“ seženete třeba i v Egyptě, Španělsku, Itálii, Francii a Německu.

Nejstarší a dnes již bohužel poslední pivovar v Liberci si odváží ceny také z pivních soutěží. I proto odmítá vařit superlevná piva pro velké obchodní řetězce. Dobře však ví, kde jsou jeho kořeny. I proto stále prodává tmavou šestnáctku Svatopavelské, které se vaří přesně podle receptury staré více než 70 let. Tu pivovaru zapůjčilo Severočeské muzeum.

Pivovar mnoha změnami neprošel

Ostatně, samotný pivovar od doby svého založení žádnými velkými změnami neprošel. Jak ředitel přiznává, pivo se zde vaří úplně stejným způsobem, jako v roce 1872, kdy z varny vzešla první pěnivá várka.

„Třeba sladovna se dodnes vůbec nezměnila. I budovy jsou stále stejné, jen vybavení je nové, ovšem způsob vaření piva zůstal neměnný, jako byl dříve,“ ujišťuje Petr Hostaš. Můžou se o tom přesvědčit všichni, kdo do pivovaru zavítají. Možnost absolvovat exkurzi a pivovar si projít od sklepa na půdu je totiž jedním ze způsobů, jak se zde dá strávit odpoledne. A zakončit jej v pivovarské hospodě, kde se dá ochutnat všech 11 druhů zdejších piv, to už je jen třešničkou na dortu.

Autor: Tomáš Lánský

4.4.2012 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Král Artuš: Legenda o meči
6

Filmovým návratům se letos moc nedaří

Policie. Ilustrační foto.

Naboural mercedes a ujel

Liberec nabral dech. "Hráli jsme výborně," chválil po výhře 3:0 kouč Trpišovský

Liberec – Liberec po parádním týmovém výkonu zvítězil ve 4. kole fotbalové ligy v Mladé Boleslavi jasně 3:0 a po domácí remíze s pražskou Spartou prokázal, že se s ním na prvoligové scéně musí vážně počítat!

Pracovní úraz skončil obviněním

Liberec – Nepříjemný pracovní úraz utrpěl letos v lednu 68letý muž, kterého srazil jeho mladší kolega při couvání vysokozdvižným vozíkem.

HÁDANKA: Co je na fotografii?

Liberec – Nově Vám přinášíme rubriku Hádej, hadači!

Chtělo se mi spíš umřít, tvrdí nezlomný koloběžkář při zdolávání

Mt. Ventoux - Na 1912 m vysokou horu Mont Ventoux v jihovýchodní části Provensálských Alp se vydal liberecký koloběžkář Milan Jelínek.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení