Soukromá výstavní a prodejní galerie Prostor 228 v Perlové ulici v Liberci představila za tři roky na dvacet vizuálních umělců. V přízemí vlastního domu ji provozují manželé Jermanovi, pro které je umění koníček a věnují se mu více než 30 let.

„Navštěvujeme galerie v Čechách, ale i v zahraničí. Obrazy nás baví a chceme lidem zdarma zprostředkovat kvalitní umění," říká Petr Jerman. Jeho manželka, se kterou se v galerii během otevírací doby střídá, učí dějiny architektury na liberecké střední škole.

Jejich filosofií je systematická spolupráce se současnými umělci. Právě na ně galerie sází. „Naším cílem je přimět k vzájemnému porozumění mezi světem současného umění a veřejností, vyvolat zájem o moderní umění a nové umělecké trendy," vysvětluje Petr Jerman.

Libereckým specifikem je, že se jedná o výstavní prostor, kde si návštěvník může vybraná díla přímo zakoupit. Každý měsíc představuje veřejnosti svou tvorbu jiný umělec. V současné době je to Aleš Růžička, jehož obrazy se v galerii prodávají od 30 do 70 tisíc korun. A zájem o ně je. Podle Jermana ale není obchod s uměním jednoduchý. Jedná se spíš o podporu vystavovaných umělců, jejichž díla v galerii nabízí i po skončení výstavy. „Umělci jsou citlivé osobnosti, vědí, jakou má obraz cenu, ale někdy k němu mají takový citový vztah, že je pro ně těžké se s ním rozloučit," říká Jerman.

Galerie Prostor 228 je otevřená pro veřejnost každý všední den, kromě čtvrtka. Vstup do galerie je zdarma.