Na první pohled vypadá současná hasičárna v Krásné Studánce jako rodinný domek. Nebýt toho, že vedle něj stojí hasičská cisterna. Místní sbor dobrovolných hasičů už dlouho usiluje o modernizaci svého sídla, projekt představili i ministryni Karle Šlechtové, která studánecké hasiče navštívila vloni v srpnu. „Vizualizaci budoucí hasičárny už máme. Ta současná je malá, domek je starý, neodpovídá už ani současným bezpečnostním a hygienickým standardům. Nejsou tu ani pořádné šatny na převlečení, nemáme kam dávat materiál. Garáže jsou velmi těsné, takže ani neumožňují obsluhu vozů uvnitř. Když projekt vyjde, můžeme mít na podzim 2017 hotovo," řekl tehdy velitel SDH Krásná Studánka Josef Hazi. Teď už se ve Studánce radují. Monitorovací výbor Česko-saského přeshraničního fondu totiž předevčírem schválil projekt „Čtyři města zachraňují přes hranice". Na české straně se týká právě Krásné Studánky a Hrádku nad Nisou, na saské pak Herrnhutu a Žitavy.

Chlebíčky x technika

„Hasiči, horská služba, záchranáři, to jsou přesně věci, na které mají jít peníze z evropských fondů. Ne na nějaká golfová hřiště a nepotřebné hotely," uvedla v létě ministryně Šlechtová. Podle Josefa Haziho jsou evropské fondy dobré, i když někdy je jejich nastavení zvláštní. „Chtěli jsme do minulého projektu dát i požadavek na čtyři dýchací přístroje, ale to nám odmítli. Ale peníze na občerstvení na společnou akci s německými hasiči nám dali. Což je sice fajn, ale raději bychom uvítali ty dýchací přístroje," poukázal na záludnosti evropských fondů Hazi.

V novém projektu už se na dýchací přístroje konečně dostalo. SDH Krásná Studánka dostane dva a kromě nové zbrojnice i rychlý technický zásahový vůz, auto pro 9 osob speciálně vybavené na zásahy při povodních a také přívěs s člunem a další vybavení pro záchranářskou práci ve vodě.

Rovněž v Hrádku získají hasiči díky přeshraniční dotaci novou techniku. „Jde o variabilní kontejnerové auto, raftový člun, protipovodňový přístřešek, techniku na řešení úniků ropy na vodní hladině a podobně. Vše v hodnotě skoro 16 milionů korun," řekl starosta Hrádku Josef Horinka. Techniku získá i německá strana Žitava otočný hasičský žebřík a Herrnhut víceúčelové vozidlo. Kromě toho ale projekt počítá i s řadou tematických cvičení pro hasiče, aby zvládali různé situace a terény a s propagačními akcemi, které by k hasičské práci přivedly více mladých lidí.