VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vánoční pouliční masakr bez trápení? Jde to!

Liberecký kraj - Různá sdružení proti násilí před Vánocemi bojují proti zabíjení kaprů. Rybáři zase učí, jak rybu rychle a bez stresu zabít.

20.12.2012 2
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Deník/Pavel Sonnek

Patří násilí k Vánocům? Samozřejmě, že ne! Vánoce jsou přece svátky klidu, míru a lásky. Jak si pak ale vysvětlit, že lidé na oslavu těchto svátků každoročně s úsměvy na tvářích způsobují milionům živých bytostí strach, bolest, nemoc, dušení, hlad a smrt? Tak přesně takto vnímá zacházení s tradičním vánočním kaprem čím dál více lidí a dávají to hlasitě najevo.

„Nevidím důvod, proč by se v jednadvacátém století mělo nadále takhle šíleně zacházet s kapry. Je to otřesné. Nejdříve jsou v těch malých kádích, lidé na ně stojí frontu s igelitkou a čekají, kdy jim prodejce tu jejich rybu zabije, uřízne hlavu a hodí do připravené tašky. Všude spoustu krve a násilí. To přeci nejsou Vánoce, ale utrpení," řekla Jana Štusková ze sdružení Svátky bez násilí.

Vánoční tradice pouličního „masakru" kaprů se rozmohla teprve koncem 19. století. Někteří lidé si stále nedokáží štědrovečerní hodování bez kapra na talíři představit. Existuje přitom způsob, jak rybu usmrtit bez stresu a velmi rychle.

„Kapra, vystresovaného z prostředí vany, je vhodné co nejrychleji omráčit a pak zabít. Protože je kluzký, uchytíme jej do utěrky. Rybu omráčíme tupým předmětem těsně v oblasti nad očima. Poté nadzvedneme skřele a prsty nebo nožem porušíme žábry. Následně kapr vykrvácí," popisuje Jiří Pasek, rybář, a pokračuje: „Po odkrvení kapra zbavíme šupin tak, že nožem škrábeme proti směru jejich růstu. Jednu si nezapomeňte schovat po peněženky, ať se vám následující rok daří."

Dále se má kapr otevřít. Ostrým nožem kapra rozříznout po břišní části od řitního otvoru až k hlavě.

„Nezajeďte však nožem hluboko, abyste neprořízli vnitřnosti, zvláště opatrně postupujte u hlavy, kde se nachází žluč. Ta by po protrhnutí způsobila nepříjemně nahořklou chuť ryby. Z kapra pak můžeme vytáhnout vnitřnosti. Vše jde lehce, jen jícen je přichycen a je třeba jej uštípnout od masa. Z vnitřností a z hlavy je pak možné uvařit polévku. Po odříznutí hlavy a šupin můžeme tělo naporcovat. Rozřežeme maso na tři až čtyři centimetry široké podkovy. Poté podkovy ještě rozpůlíme v místě páteře, aby se lépe smažily," pokračuje v postupu Pasek.

Ani tento humánnější způsob se odpůrcům násilí nelíbí. „ Je to násilí jako každé jiné. Problém je v tom, že většina lidí vidí násilí v pravém slova smyslu, až když se páchá na lidech nikoli na zvířatech. Doufám, že se ještě dožiji toho, že to lidstvo konečně pochopí," říká Štusková.

Autor: Hana Šmídová

20.12.2012 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Magnetická rezonance

Vyšetření pacientů v Liberci se výrazně zlepší

SKST Liberec a David Marek

Bezchybný David Marek zrežíroval výhru Liberce v Hradci

POZVÁNKA: Pivní svátek chystá liberecká radnice na 2. září

Liberec – Milovníkům piva bude patřit první sobota v září, kdy se na náměstí Dr. E. Beneše před radnicí uskuteční první ročník Libereckého pivního festivalu.

Vlci zadávili přes 30 jehňat

Frýdlantsko – Smečka vlků poprvé zaútočila na Frýdlantsku. Šelmy zde zabily 4 dospělé ovce a 32 jehňat.

POZVÁNKA: Vratislavice budou ve čtvrtek patřit módě a Beatě Rajské

Vratislavice n. N. – Na autorskou módní přehlídku poslední kolekce návrhářky Beaty Rajské zvou ve čtvrtek Vratislavice. 

Bikerské Babí léto napsalo svůj šestnáctý ročník

Liberec – Náročnou a po vichřici zablácenou trať absolvoval na drsné osmdesátce nejrychleji Michal Vlášek v čase 3:05:52.44 hod.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení