VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vánoční pouliční masakr bez trápení? Jde to!

Liberecký kraj - Různá sdružení proti násilí před Vánocemi bojují proti zabíjení kaprů. Rybáři zase učí, jak rybu rychle a bez stresu zabít.

20.12.2012 2
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Deník/Pavel Sonnek

Patří násilí k Vánocům? Samozřejmě, že ne! Vánoce jsou přece svátky klidu, míru a lásky. Jak si pak ale vysvětlit, že lidé na oslavu těchto svátků každoročně s úsměvy na tvářích způsobují milionům živých bytostí strach, bolest, nemoc, dušení, hlad a smrt? Tak přesně takto vnímá zacházení s tradičním vánočním kaprem čím dál více lidí a dávají to hlasitě najevo.

„Nevidím důvod, proč by se v jednadvacátém století mělo nadále takhle šíleně zacházet s kapry. Je to otřesné. Nejdříve jsou v těch malých kádích, lidé na ně stojí frontu s igelitkou a čekají, kdy jim prodejce tu jejich rybu zabije, uřízne hlavu a hodí do připravené tašky. Všude spoustu krve a násilí. To přeci nejsou Vánoce, ale utrpení," řekla Jana Štusková ze sdružení Svátky bez násilí.

Vánoční tradice pouličního „masakru" kaprů se rozmohla teprve koncem 19. století. Někteří lidé si stále nedokáží štědrovečerní hodování bez kapra na talíři představit. Existuje přitom způsob, jak rybu usmrtit bez stresu a velmi rychle.

„Kapra, vystresovaného z prostředí vany, je vhodné co nejrychleji omráčit a pak zabít. Protože je kluzký, uchytíme jej do utěrky. Rybu omráčíme tupým předmětem těsně v oblasti nad očima. Poté nadzvedneme skřele a prsty nebo nožem porušíme žábry. Následně kapr vykrvácí," popisuje Jiří Pasek, rybář, a pokračuje: „Po odkrvení kapra zbavíme šupin tak, že nožem škrábeme proti směru jejich růstu. Jednu si nezapomeňte schovat po peněženky, ať se vám následující rok daří."

Dále se má kapr otevřít. Ostrým nožem kapra rozříznout po břišní části od řitního otvoru až k hlavě.

„Nezajeďte však nožem hluboko, abyste neprořízli vnitřnosti, zvláště opatrně postupujte u hlavy, kde se nachází žluč. Ta by po protrhnutí způsobila nepříjemně nahořklou chuť ryby. Z kapra pak můžeme vytáhnout vnitřnosti. Vše jde lehce, jen jícen je přichycen a je třeba jej uštípnout od masa. Z vnitřností a z hlavy je pak možné uvařit polévku. Po odříznutí hlavy a šupin můžeme tělo naporcovat. Rozřežeme maso na tři až čtyři centimetry široké podkovy. Poté podkovy ještě rozpůlíme v místě páteře, aby se lépe smažily," pokračuje v postupu Pasek.

Ani tento humánnější způsob se odpůrcům násilí nelíbí. „ Je to násilí jako každé jiné. Problém je v tom, že většina lidí vidí násilí v pravém slova smyslu, až když se páchá na lidech nikoli na zvířatech. Doufám, že se ještě dožiji toho, že to lidstvo konečně pochopí," říká Štusková.

Autor: Hana Šmídová

20.12.2012 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Mladou mámu a její miminko po nehodě transportoval vrtulník

Harcovská přehrada v Liberci.

Přehrada bude v srpnu možná bez aut

Hasiči vyjeli kvůli bouřce k desítkám událostí

Liberecký kraj – Silný vítr lámal stromy. Živly ukázaly největší sílu na Českolipsku a Jilemnicku.

Problém mezi nemocnicemi má vyřešit superaliance

Liberecký kraj – Společné memorandum má představovat fungující uskupení zdravotnických zařízení ve vlastnictví Libereckého kraje. Tedy Krajské nemocnice v Liberci a Nemocnice s poliklinikou v České Lípě. V platnost má vstoupit příští měsíc.

Začíná Tulifest. Vítěze čeká Benátská!

Liberec – Už po čtvrté odstartuje v pátek 23. června v Liberci přehlídka začínajících hudebníků s handicapem i bez něj Tulifest 2017. Zúčastní se jí sólisté i kapely všech žánrů a všech věkových kategorií.

FOTO: Fenomén libereckých sídlišť ukazuje unikátní výstava

Liberec - Umakart, věžák, lodžie. Unikátní výstava mapuje historii libereckých sídlišť.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies