Sameček africké antilopy přišel na svět v pondělí, informoval mluvčí zahrady Ivan Langr. Návštěvníci zoo budou moci mládě už tento týden vidět ve venkovní expozici.

Nyaly liberecká zoo získala před předloňskými Vánocemi. Samec Kikuu a samice pojmenované Ijaba, Jasira a Triga na sever Čech přicestovali ze zoologických zahrad ve francouzském Montpellier, v Mnichově a ve Dvoře Králové nad Labem.

Podle Langra nyaly pod Ještědem prospívají. „Nahradily v chovu jiné antilopy, bonga, jimž se naopak v zoo dlouhodobě nedařilo,“ uvedl. Pralesní teplomilné antilopy bongo, kterým klimatické podmínky v Liberci nevyhovovaly, se naopak přesunuly do královédvorské zoo.

Nyaly nížinné žijí zejména v Jižní Africe, Malawi, Mozambiku, Zimbabwe a Svazijsku. Ve volné přírodě je jich kolem 32 000. Pro samce tohoto druhu antilop jsou charakteristické bílé svislé pruhy i výrazné rohy ve tvaru lyry. Sameček antilopy není jediným přírůstkem, jímž se může zoo v Liberci pochlubit.

Podařilo se jí odchovat i mládě tučňáka Humboldtova. V zahradě jsou k vidění už přesně 30 let. Mládě je v pořadí sedmačtyřicátým, které v zoo odchovali. První jedince tohoto druhu zoo získala z Edinburghu. Posledního z nich, třicetiletého Wenzela, zahrada stále chová.

Zoo dlouhodobě patří k nejnavštěvovanějším turistickým cílům Libereckého kraje. Loni do ní zavítalo přes 340 000 lidí. Několika přírůstky se už letos pochlubila. Narodila se v ní samička žirafy Rothschildovy, samička velblouda dvouhrbého nebo mláďata surikat.

Nejbližší akce v ZOO Liberec

Den Země - sobota, 21. dubna. Tradiční oslavy Dne Země spojené s nejrůznějšími environmentálními aktivitami a křtinami.

8.00 - 18.00 zpětný odběr elektrospotřebičů (Elektrowin); za odevzdání spotřebiče obdrží návštěvník poukaz na dětskou vstupenku do zoo nebo slevu v téže hodnotě na dospělou vstupenku lze uplatnit na pokladně zoo pouze v tento den!
11.00 - 15.00 ruční výroba papíru (SEV DIVIZNA), výtvarná dílna Hany Kudělové, ochutnávka a prodej bylinných likérů Kitl aj.
13.45 - vystoupení sboru při ZŠ Jabloňová Červík Pepík (u expozice žiraf)
14.00 - křtiny samičky žirafy Rothschildovy Arushy kmotrou zpěvačka Anna K.

ZOO bez bariér: Den pro seniory - čtvrtek, 26. dubna. Návštěvníkům ve věku 65+ let nabídne zoo ještě levnější vstupné a dvě komentované prohlídky zoo (v 9 a ve 13 hodin).