V oblasti, které nikdo neřekne jinak než „Na Americe", vyroste 25 nízkoenergetických solitérních domů. Developer, který už má za sebou výstavbu rodinných domů v libereckých Pavlovicích, představil projekt o víkendu médiím. „Stavíme tu 4 domy podzemního typu, které mají jedno podzemní podlaží a 21 rodinných domů polozapuštěného typu, u kterých je jedno obytné podzemní podlaží zapuštěno do terénu a jedno vystupuje nad terén," řekl Deníku Jan Konhefr, jednatel společnosti.

S VÝHLEDEM NA JEŠTĚD

Každý dům stojí na pozemku o velikosti 2 000 m². Domy jsou na pozemcích umístěny tak, aby nad terén vyčnívala jen horní patra dvoupodlažních domů. Spodní patra jsou z části zapuštěna do terénu a z části obsypána. Orientace domů je na jih a dává vyniknout krásným výhledům na symbol Liberecka Ještěd. Domy vznikají na pozemcích na začátku Mníšku nedaleko kruhového objezdu. Zástavba je tu minimální, kolem silnice stojí jen pár rodinných domů. Místním, se kterými Deník mluvil, nová zástavba nevadí. Projekt se připravoval několik let. V současné době je postaven jeden modelový dům a další se dokončuje. Zájem o nové bydlení v přírodě s dostupností asi 10 minut do centra Liberce je veliký. Podle Jana Konhefra je prodáno asi 8 domů.

Mapka celkové zástavby v lokalitě „Na Americe.“ Zdroj: Konhefr

OD PROSINCE SE BUDE BYDLET

„První obyvatelé se nastěhují 15. prosince. Hotovo bychom chtěli mít v srpnu 2017, tedy za rok," řekl developer a dodal, že se podle dosavadního vývoje bude prodávat velice rychle.

Mladý pár, který se přijel v sobotu podívat na budoucí nemovitost, si pochvaloval prostředí, ve kterém bude jejich dům stát. „Bydlím teď v Německu a žena u rodičů. Když jsme viděli tady to prostředí, neváhali jsme a rozhodli se sem přestěhovat. Chceme vyměnit město za přírodu. Koupili jsme tak dům v jednom z amerických států," řekl mladý pár a narážel tak na jméno jednotlivých domů, které jsou pojmenovány po 25 státech USA.