Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku je to propad bezmála o 28 procent. Horší je situace podle předběžných informací Českého statistického úřadu (ČSÚ) jen v Karlovarském kraji.

Ani v zahájené výstavbě na tom není Liberecký kraj výrazně lépe. Do konce března letošního roku se v kraji začalo stavět 148 bytů, z toho 60 procent je v rodinných domech.

V Libereckém kraji nebyl v prvním čtvrtletí dokončen žádný bytový dům a výstavbu žádného takového projektu ani stavbaři nezahájili. V kraji přibývá individuálních projektů zejména na výstavbu rodinných domů. Pokud vznikají nové byty, jde podle statistiků většinou o nástavby a přístavby nebo o přestavby objektů, které v minulosti k bydlení nesloužily.

Výstavba nových bytů v Libereckém kraji výrazně klesla v souvislosti s krizí po roce 2009. Nové byty se hůř prodávají, lidé jsou opatrní a bojí se zadlužovat. I to je důvod, proč někteří developeři své projekty odkládají. Třeba Skanska plánovala v Liberci postavit tři domy se 127 byty. Dokončen je zatím jediný se 48 byty a zhruba čtvrtina není prodaná. Dvoupokojový byt tam lze pořídit od 1,712 milionu korun, třípokojový od 2,208 milionu. Za podobné ceny nabízejí nové byty třeba v libereckých projektech Panorama nebo Ještědské výhledy.

V budoucnu by se měla nabídka nového bydlení v kraji výrazně zlepšit. Hlavně v krajském městě plánují investoři stavby bytových komplexů za stamiliony. Třeba v areálu Montážních závodů v centru města má vzniknout osm objektů s 265 byty, kancelářemi, obchody a restauracemi. Nedaleko, na třídě 1. máje, plánuje jiný investor výstavbu polyfunkčního domu s 200 byty, kancelářemi a prodejnami. Výstavba rezidenčního komplexu s 300 byty je v plánu už za dva roky v areálu bývalé textilní továrny Interlana.