Jedličkův ústav si připomněl sté výročí

Jedličkův ústav v Liberci si připomněl sto let. Tehdy byl podle archivních dokumentů postaven „za účelem léčení, výchovy, vzdělávání k povolání a podporování dětí a mladistvých zmrzačelých nebo ohrožených mrzáctvím". „Dnes děti tvoří jen deset až 15 procent klientů," řekl ředitel ústavu Vladimír Ptáček. „Máme klienty od tří do 64 let," uvedl.

Jedličkův ústav v Liberci pomáhá lidem s tělesným nebo kombinovaným postižením. Maximální kapacita ústavu je 135 míst, zcela naplněný není. „Máme čtyři domy pro klienty, kteří tady bydlí celoročně. Pak tu je týdenní stacionář pro klienty, kteří se na víkend vrací domů," řekl Ptáček. U dospělých se ústav snaží o to, aby časem začali žít samostatně. „To se za rok podaří tak u jednoho dvou. Loni odešli dva dospělí muži," zmínil ředitel. Podle něj ale mezi trvale žijícími klienty není mnoho těch, kteří by se mohli kvůli těžkému handicapu vrátit na trh práce. „I je se ale snažíme nějakým způsobem přiblížit do běžného života. Je to samozřejmě těžší, ale vždycky se dá něco zlepšit," konstatoval ředitel.

V Liberci vznikne domov pro pacienty s Alzheimerem

Liberecká radnice podpoří vznik domova pro seniory, kteří trpí Alzheimerovou chorobou. „Tento druh sociální služby v Liberci dosud chybí," uvedl náměstek primátorky Kamil J. Svoboda (KDU-ČSL).

„Nový domov pro pacienty s Alzheimerovou chorobou či jinou formou demence ve vyšším stadiu onemocnění vznikne v Liberci. Zakládá jej organizace Rodina24 na ulici Masarykova. Město podpoří zahájení provozu domova pro seniory se zvláštním režimem jednorázovým příspěvkem, který v celkové výši 750.000 korun schválila rada města," potvrdila mluvčí magistrátu Zuzana Minstrová.

Organizace plánuje zahájení poskytování služby již v lednu roku 2015. Předpokládaná kapacita domova je 39 lůžek. Provoz bude zajištěn ze dvou hlavních zdrojů, a to z příspěvků od uživatelů a z dotací Ministerstva práce a sociálních věcí České republiky.

Příspěvek statutárního města Liberce použije Rodina24 na vybavení domova, například repasovanými polohovacími lůžky, židlemi, stoly, na kuchyňské vybavení, noční stolky, skříně a podobně.