„Nedošlo k žádným škodám, voda se maximálně nad jezem rozlila do luk,“ popsal hejnický starosta Jaroslav Demčák. V deset hodin dopoledne pak hladina klesla na první stupeň. „Máme v pohotovosti hasiče i technické služby s pytli s pískem. Mimořádně informujeme občany, jak hlášením, tak na webu a Facebooku,“ řekl Deníku dopoledne Demčák.

I v Hejnicích mají ještě v paměti povodně v roce 2010, kdy se velká voda prohnala Libereckým krajem. Podle Demčáka se od té doby v Hejnicích žádné tvrdé protipovodňové opatření nezrealizovalo. „Rádi bychom rozšířili extrémně zúžený jez za Dělnickým domem, s Povodím Labe ale stále řešíme to, že oficiálně nikomu nepatří,“ řekl Demčák.

Ten také na webu města večer informoval, že voda poničila jednu z břehových opěrných zdí jezu.

Podle Demčáka se ale od roku 2010 zlepšila například informovanost. „Máme hlásné profily, které nás automaticky varují,“ přiblížil Demčák. Hejnice spolu se sousedním Bílým Potokem jsou prvními obcemi na toku Smědé, mohou tak varovat i další obce na řece – Raspenavu, Frýdlant, Višňovou či Černousy.

Déšť. Ilustrační foto.
V kraji se čeká vydatný déšť, meteorologové vydali výstrahu před povodněmi

Například ve Višňové včera dopoledne také vyhlásili druhý povodňový stupeň a stav pohotovosti, i zde posléze voda částečně opadla. „Situaci monitorujeme, předpokládáme ještě nějaké srážky, které by ale neměly výrazněji ovlivnit stav, který kulminoval kolem třinácté hodiny," uvedl tamní starosta Tomáš Cýrus.

V odpoledních a večerních hodinách se výše hladiny Smědé pohybovala kolem prvního a částečně i druhého stupně. Odpoledne kvůli vodě uzavřeli silnici z Boleslavi na Černousy.

Příčinou včerejšího rozvodnění Smědé byly extrémní srážky, před kterými meteorologové varovali už v úterý. Výstraha před extrémními srážkami platí na Frýdlantsku do čtvrtečních 8:00, výstraha před povodněmi pak do odvolání.


Situaci sledujeme.

Převrácený nákladní vůz na kruhovém objezdu v ulici České mládeže v Liberci.
FOTO, VIDEO: Na kruháči v ulici České mládeže se převrátil kamion