Lukrativní pozemky ve Starém Harcově v oblasti Na Skřivanech se prodávaly rychle a za rekordně vysoké ceny, které se pohybovaly od 1500 do 4000 korun za metr čtvereční. Málokdo z nových vlastníků tehdy počítal s tím, že bude muset čekat dalších deset let než začne stavět. Na pozemku o více než 15 hektarech se totiž začalo kopat až letos v lednu, kdy byla schválena územní studie. Ta řeší rozvoj oblasti komplexně v několika etapách.

„Jsme omezeni životním prostředím, kousek od pozemku je chráněná lokalita. To znamená, že můžeme pracovat jen třeba půl roku. Navíc je oblast rozparcelovaná a domluvit se se všemi vlastníky je někdy dost složité. Zatím nemáme všechna stavební povolení, jejichž vyřízení trvá někdy půl někdy celý rok," řekl Miloš Tuháček ze spolku Jizerská Cz, který zastupuje přes 60 vlastníků půdy.

Pracovat se začalo až letos

Zástavba se Na Skřivanceh plánovala už dlouho. „O tom, že tady budou stavět, se mluví už minimálně 15 let. Až do letošního roku se ale nic nedělo," řekl jeden z místních obyvatel, který přímo sousedí s pozemkem, na kterém má vzniknout úplně nová čtvrť.

Louky se změnily na stavební parcely

Počátky plánování sahají do roku 2002, kdy byl schválen nový územní plán a původní louky se změnily na stavební pozemky. Za dalších pár let se začaly pozemky prodávat. „Město s tehdejším vedením slíbilo, že se bude podílet na vybudování infrastruktury. Jenže to bylo ještě v době, kdy neměl Liberec dvě miliardy dluh," vysvětluje Tuháček ze sdružení a zároveň jeden z majitelů pozemku Na Skřivanech. Noví vlastníci tak nemohli začít stavět, protože chyběla kanalizace, silnice a elektrické sítě. Zasíťování pozemku je podmínka toho, že se může začít stavět. Nové vedení města se na financování nebude podílet. Vlastníci tak musí všechny práce zaplatit sami. To potvrdil i vedoucí odboru hlavního architekta Petr Kolomazník. „Dlouho se navíc čekalo na studii, která by jasně řekla, kudy povedou komunikace. Všichni vlastníci byli pozvání na projednání územní studie," dodal Kolomazník.

Na nedostatek informací si stěžují místní. „Je tady spousta prachu a hluku. Nevíme nic konkrétního, jen to, že tady budou stát baráky," říká švec František Helikar.

„Byl tady klid, krásná příroda, ideální místo na procházky se psem. Teď už tam ani nechodím, protože se tam kope a vrtá a hrozně se práší," stěžuje si další z obyvatel Starého Harcova.

V nejhorší situaci jsou ale vlastníci pozemků, kteří do nich investovali miliony a nemohli začít stavět. Teď navíc musí platit znova za vybudování kanalizace a silnic. Může se tak stát, že některým z nich nezbudou peníze na stavbu samotného domu.

„Lidé se musí na stavby složit a pokud půjde vše dobře, dostaneme všechna stavební povolení a budou peníze. Mohlo by být hotovo v příštím roce," popisuje nejoptimističtější variantu Tuháček ze společnosti Jizerská CZ, která velkou skupinu vlastníků zastupuje.

TUL má prostor růst

Velkou část pozemků Na Skřivanech vlastní také Technická univerzita v Liberci (TUL). V Územní studii, která řeší rozvoj oblasti, se píše, že by zde mohlo vzniknout univerzitní zázemí až pro 1500 studentů. Měly by být vybudovány cesty, aby mohl být budoucí areál připojen k vysokoškolským kolejím v Harcově. „Nic se zatím neplánuje. Je to strategický majetek univerzity," řekl kvestor TUL. Na rozvoj univerzity je pak napojena další stavba komunikací a infrastruktury v oblasti.