U zastávky MHD na Šaldově náměstí nebo před radnicí je vytvořili studenti libereckých základních a středních škol. Zapojili se tak do sedmého ročníku celostátní soutěže v piškvorkách, která se ale jmenuje pIšQworky.

„Velká písmena I a Q odkazují na potřebu logického uvažování při hře, anglické slovo work neboli práce zase odkazuje na píli, kterou musí hráč vynaložit při přípravě na turnaj," vysvětluje mluvčí celého projektu Anna Kociánová.

Hrálo se v noci

PIšQworky se hrály v Liberci v noci z úterý na středu, podobně jako v dalších městech republiky. „Letos studenti vyrazili na náměstí podruhé, dříve se hrálo jen ve školách," podotýká další členka pořadatelského týmu Adéla Šutrová. Vedle libereckého náměstí se objevily symboly XO ještě třeba v Praze, Brně, Krnově nebo například v Olomouci.
V mistrovství v pIšQworkách soutěží pětičlenné týmy ze škol celé republiky. Postupně ti nejlepší projdou přes školní, oblastní a krajské kolo až do finále, které se uskuteční 28. listopadu v Brně.

Za šest let existence se soutěž pořádaná občanským sdružením Student Cyber Games stala natolik oblíbenou, že se rozšířila i na Slovensko a letos poprvé také do sousedního Polska.