Akce se bude konat od 5. do 8. října a organizátoři čekají, že na ni dorazí až pět set závodních týmů, složených ze psa a jeho lidského doprovodu, z více než čtyřiceti zemí celého světa. Mistrovství světa v agility se v Liberci konalo už před pěti lety a podle zástupkyně Mezinárodní kynologické federace FCI Christy Bremmer, nasadil Liberec tenkrát laťku hodně vysoko.

Popularita tohoto sportu, v němž nejdůležitější je souhra s člověka s jeho zvířecím partnerem, je čím dál populárnější i v Liberci. Organizátoři proto očekávají velký zájem o vstupenky. „Čekáme tisíce diváků. Zejména z evropských států přijedou společně se závodníky i jejich fankluby,“ vysvětlila ředitelka mistrovství světa Michaela Caldová.
Ta také upozornila na zvláštnosti, které toto mistrovství vzhledem k hlavním aktérům vyžaduje.

„Veškeré ceremoniály musí probíhat bez větších akustických a světelných efektů, abychom zvířata nestresovali,“ upozornila ředitelka. Fotit se tak bude bez blesků a i návštěvníci by se měli nechat své oblíbené píšťalky a řehtačky doma.

Před pořadateli stojí také velký úkol – ubytovat stovky psů. Naštěstí, jak zdůraznila Caldová, se potvrdilo, že Češi jsou velcí milovníci psů, protože hotely vyšli organizátorům vstříc.

Letošní novinkou je partnerství s útulkem z Krásného Lesa Azyl pes. Jeho provozovatelka Kateřina Vojáčková potvrdila, že bude mít možnost na mistrovství útulek propagovat a že na zapomenuté či odložené psi poputuje i část výdělku. „Uvědomujeme si, že zatímco na šampionát přijedou milovaní a opečovávaní psi sportovci,v útulcích čekají na svou chvilku psi, kteří zatím u člověka štěstí neměli,“ vysvětlila ředitelka.