Kočárová alej padla

Pryč jsou zákruty a místa, kde neprojela dvě auta vedle sebe. Silnice mezi Raspenavou a Krásným Lesem už je z větší části o několik metrů širší, zatím ovšem bez asfaltového povrchu. To, po čem volala řada řidičů, se stává realitou. „Bude to nezvyk. Určitě se pojede líp, ale člověk má pořád před očima tu stoletou alej, která tu byla a se kterou je ámen,“ řekl Deníku jeden z místních.

KRAJINU PO BITVĚ připomíná teď cesta mezi Raspenavou a Krásným Lesem. Dělníci už pokáceli přes 300 jasanů, které tvořily tzv. Kočárovou alej.
Kočárová alej je minulostí, padlo přes 300 stromů

Jak už jsme několikrát informovali, kvůli rozšíření silnice padla jasanová Kočárová alej. Nové stromy, ovšem pouze po jedné straně, by se měly vysadit letos na podzim.
„Už to nebudou jasany, které jsou podle dendrologů náchylnější a jsou v poslední době hodně napadány různými chorobami. Nově by to měly být javor klen, javor mléč a lípa,“ uvedl ředitel krajské správy silnic Jan Růžička.

Do zimy hotovo

Uzavírka silnice by měla trvat do října letošního roku. „Podobné je to i v případě uzavírky z Horní Řasnice do Nového Města pod Smrkem, z Frýdlantu přes Kunraticek hraničnímu přechodu do Bogatynie a z Nového Města ke státní hranici. Jediné, co se bude dělat ještě do července příštího roku, je silnice z Horní Řasnice přes Srbskou do Polska,“ řekl hejtman Martin Půta.

Soukromník zaterasil objízdnou trasu do města, bude to řešit zdejší radnice.
Kvůli uzavírce jezdí řidiči i přes zákaz přes cizí pole

„To je nejnáročnější úsek, je tam řada opěrných zdí, prudký svah, je to tam úzké, z druhé strany teče potok. Není tam možné vést jinudy objízdné trasy, takže pro místní to je hodně divoké, za což se jim omlouváme, ale výsledkem bude kvalitní silnice,“ řekl Růžička.

Od zámku Frýdlant k zámku Czocha 

Zmíněné úseky se opravují v rámci projektu Od zámku Frýdlant k zámku Czocha. Na polském území se podobně opravuje 30 km silnic. „Jde o úseky, které propojují příhraničí. Slibujeme si od toho větší příliv turistů, v Dolním Slezsku máme spoustu památek, stejně jako vy tady. Kromě toho by opravené komunikace mohly přispět ke snížení nezaměstnanosti, když bude tato oblast lépe dostupná,“ řekl dolnoslezský maršálek Cesary Przybylski.

Ilustrační foto
Knižní tipy nejen na víkend

Největší problémy zatím silničáři měli ve Frýdlantu, za kruhovým objezdem na Kunratice, kde došlo k 80 denní prodlevě. „Bylo tam neúnosné podloží, problémy s kanalizací, muselo se dělat odvodnění, proto se stavba přerušila. Nicméně do zimy by mělo být hotovo, zanedlouho začneme asfaltovat,“ uvedl Růžička s tím, že vše ostatní běží podle plánu.