V jeden hluboký výkop se proměnila tento měsíc Matoušova ulice v centru Liberce. Pracovníci Severočeské vodárenské společnosti se tu totiž pustili do rekonstrukce kanalizačního a vodovodního potrubí. Práce budou trvat přes celé léto. Hotovy by měly být až na konci října.

„Je to nepříjemné. Moc často sem nejezdím, takže mne uzavírka křižovatky s ulicí Na Rybníčku a 1. máje docela zaskočila. Všiml jsem si jí až na poslední chvíli, když jsem přijížděl ve směru od krajského úřadu. Zdá se mi to trochu nebezpečné, někdo může zazmatkovat. Ale chápu, že se rekonstrukce musí udělat," podotkl včera za liberecké motoristy Petr Vykoukal.

Podle Jiřího Hladíka, tiskového mluvčího Severočeské vodárenské společnosti, původní kanalizační stoka pocházela z roku 1910.

Kvůli svému stáří se už přibližovala k havarijnímu stavu. „V těsném sousedství s kanalizací vede vodovodní řad. Ten pochází z roku 1954, je zchátralý a už dosluhuje," uvedl Jiří Hladík. „Podobně jako na dalších několika současných stavbách v Liberci budeme pro výměnu dvou vedení potrubí potřebovat jen jeden výkop," doplnil.

Nově bude pro kanalizaci použita kamenina o průměru 300 milimetrů v délce 179 metrů a o průměru 400 milimetrů v délce 143 metrů. Na tomto úseku bude zároveň přepojeno 32 stávajících kanalizačních přípojek a 14 uličních vpustí.

Rekonstruováno bude rovněž 12 betonových kanalizačních šachet a 16 stávajících vodovodních přípojek.

„Stavba přispěje k bezproblémovému zásobování obyvatel pitnou vodou a odvádění splašek," zdůraznil místopředseda představenstva SVS Petr Skokan.
Vodárenská společnost má pro Liberec na tento rok naplánováno celkem 18 staveb za 78,87 milionů korun bez DPH.