Město příští rok ušetří za energie

Vedení města Liberec znovu sáhlo po nákupu komodit prostřednictvím burzy. Liberec tímto způsobem nakupuje elektřinu a plyn již od roku 2012 a pravidelně se mu díky tomuto kroku daří snižovat náklady. Na komoditní burze v Kladně město nakoupilo komodity pro svých 115 míst s odběrem elektřiny a 19 míst s odběrem plynu. Do nákupu jsou navíc zapojeny i příspěvkové organizace. Odhadované úspory pro rok 2017 jsou předběžně vypočítané na částku okolo devíti milionů korun. Oproti minulému roku se jedná o patnáctiprocentní úsporu za elektrickou energii a čtyřiadvacetiprocentní za plyn.

Na polích je ještě čtvrtina úrody

Zlepšení počasí v uplynulých dnech výrazně pomohlo zemědělcům, v Libereckém kraji přesto na polích zbývá takřka čtvrtina obilí a řepky. Minulý rok touto dobou zbývalo sklidit už jen dvě procenta zemědělské plochy. Podle ministerstva zemědělství bylo v Libereckém kraji k pondělí sklizeno více než 20 tisíc tun řepky a téměř 83 tisíc tun obilí. Právě obilí ale bylo zatím sklizeno pouze 69 procent, ani jeden druh pak není sklizen úplně. Nejdále zemědělci pokročili s ječmenem a žitem, nejhůře je na tom sklizeň jarní pšenice, na poli jí zůstávají dvě třetiny. Pomaleji než v Libereckém kraji jde už sklizeň jen v Karlovarském, kde zemědělci nesklidili ani dvě třetiny úrody. Naopak hotovo má Jihomoravský kraj.

Jak naučit lachtana chytat kruhy, ZOO se představí před radnicí

Program před libereckou radnicí neutichá ani s pomalu se blížícím koncem srpna. Letní dny pravidelně na náměstí Dr. Edvarda Beneše zpestřuje kulturní program a předposlední středa v měsíci patří liberecké zoologické zahradě. Od dnešních deseti hodin najdou zájemci před radnicí stánek ZOO, ze kterého si odnesou zajímavé poznatky. Pracovníci zahrady návštěvníkům jejich stánku poradí, jak předběhnout želvu, slona nebo myš, jak naučit lachtana chytat kruhy a tygra lapat míče. Vše zmíněné si v programu, kterým pracovníci ZOO chtějí spojit dobrodružství a pohyb s poznáním, lze vyzkoušet. Program Dne se ZOO Liberec skončí o čtvrté hodině odpoledne.

Ukradli poníka z Babylonu

Krade se všechno. Přesvědčili se o tom i v Lunaparku v libereckém Babylonu, odkud neznámý zloděj ukradl dětskou atrakci poníka. „Ponny má hodnotu deset tisíc korun," potvrdila mluvčí liberecké policie Vladimíra Šrýtrová. „Poníka, na němž se běžně pohybují děti v prostorách zábavního centra, si půjčil jeden z návštěvníků a už jej nevrátil. Zřejmě se mu tak zalíbil, že jej chtěl mít i doma," popsala situaci Šrýtrová. K pátrání po zloději by policii mohl pomoci i kamerový systém, kterým je centrum osazeno. Pokud policisté pachatele najdou, může jít za tuto „legraci" do vězení až na dva roky.