Gaira, Sambur a Liam. Patrně největší hvězdy liberecké Zoologické zahrady jsou také jejím největším lákadlem. Mláďata bílých tygrů, která přišla na svět na začátku července letošního roku, způsobila i zvýšený zájem o zdejší zahradu.

V těchto dnech ráda dovádí ve výběhu.„Je zřejmé, že lepší návštěvnost lze v letošním roce připočítat jedinému fenoménu, a to mláďatům bílého tygra. Svým narozením způsobila jak obrovský zájem v samotné zoo, tak na sociálních sítích, kde si trvale udržují vysokou pozornost," potvrdil mluvčí zoo Ivan Langr.

Navíc jsou nyní mláďata v nejatraktivnějším věku, a tak je mohou návštěvníci pozorovat při hrách, kočkování i dalších aktivitách, a to především ve venkovní expozici. Tam navíc dostávají k ukrácení dlouhé chvíle i na trénink třeba loveckých schopností od chovatelů různé hrací míče, vydlabané dýně a další věci k průzkumu.

Mláďata bílých tygrů tak nevědomky pomáhají zoologické zahradě dostat se z finanční krize.

„Pro zoo představují příjmy ze vstupného zásadní položku v jejím rozpočtu. Standardně tvoří zhruba třetinu všech výnosů. Naopak návštěvnický propad znamená i snížení příjmů, a to se negativně odrazí třeba na opravách v areálu nebo jeho údržbě," vysvětlil Ivan Langer.

Návštěvnost šplhá

Mláďata bílých tygrů se mají čile k světu.V loňském roce navštívilo libereckou zoo 340 tisíc návštěvníků, kteří na vstupném zaplatili 24,5 milionů korun, což činí dvaatřicet procent výnosů zoo. Letos už hlásí ze zahrady návštěvnost o deset tisíc vyšší a očekávají do konce roku, že se číslo vyšplhá ještě výš.
Naposledy tak velký zájem návštěvníků zaznamenali v roce 2009.

Nižší návštěvnost byla v naopak roce 2010, kdy navštívilo libereckou zoologickou zahradu 310 tisíc lidí.