Návštěvníci Jizerských, Lužických a Žitavských hor se nyní mohou při svých výletech setkat s novými rozcestníky s logem Hřebenovky. Kompletně je označena pěší turistická, cyklistická i lyžařská trasa.

V rámci projektu bylo na trase Hřebenovky vybudováno 5 odpočinkových míst s prvky dětských hřišť, a to v Hrádku nad Nisou, Mařenicích, Smržovce, Rádle Milířích a Mníšku.

Dále mohou turisté využít další novou infrastrukturu zlepšující komfort pro návštěvníky tras. Trasa Hřebenovky je vybavena 51 venkovními mapami s vyznačenými turistickými trasami, 9 stojany na kola, 9 přístřešky a 24 lavičkami.

„Doufáme, že úspěšně dokončený projekt Hřebenovka bude jen prvním krokem ve snaze Libereckého kraje a Landkreis Görlitz obnovit významný historický turistický fenomén, tzv. Blauer Kammweg neboli Modrou hřebenovku vedoucí při hranici České republiky a Německa. V těchto pro celý region přínosných aktivitách chceme rozhodně pokračovat i v budoucnu," řekl při slavnostním otevření Hřebenovky hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK).

Reklamní materiály

V rámci marketingové části projektu byl už ve spolupráci s německým partnerem vydán informační leták a podrobná turistická mapa. Připravuje se brožura s tipy na výlety a spuštění webového portálu o projektu Hřebenovka s řadou dalších praktických informací. Kromě toho bude až do konce roku probíhat putovní výstava po českých i německých informačních centrech na trase Hřebenovky.

„Doufáme, že pomocí těchto marketingových aktivit se nám podaří významně zvýšit povědomí o turistické atraktivitě, kterou trasa Hřebenovky návštěvníkům poskytuje, a napomůžeme tím stabilizaci cestovního ruchu v území, který je důležitou součástí ekonomiky našeho regionu", doplnila Hana Maierová, náměstkyně hejtmana Libereckého kraje.

Nová Hřebenovka je dlouhá 150 kilometrů. V dobách největší slávy v první polovině 20. století se Hřebenovka táhla podél celé hranice s Německem.