Termální lázně zkrachovalé společnosti Dům pohody v Chrastavě na Liberecku jdou znovu do dražby. Vyvolávací cena se snížila o více než pětinu na 47 milionů korun včetně DPH. Původně se lázně nabízely za necelých šedesát milionů korun. Informovala o tom česká tisková kancelář, která to zjistila z dražební vyhlášky, kterou na svých internetových stránkách zveřejnila společnost Naxos.

Lázně jsou v konkurzu od listopadu 2013. Do insolvence je poslal bývalý vlastník a jeho firmy. Věřitelům dluží lázně téměř 229 milionů korun. Prohlídky pro zájemce se uskuteční 29. července a 12. srpna, dražba pak bude 2. září v Praze.

Spor o ovládnutí společnosti

Lázně společnosti Dům Pohody se v Chrastavě otevřely 3. prosince 2012. Dokončena byla tehdy první etapa za sto milionů korun s tím, že v další etapě přibude dětský bazén s atrakcemi a sportovní hala, která bude sloužit i kulturním a společenským akcím. Dokončení areálu mělo stát dalších 120 milionů korun.

Už předloni měl být areál hotov, dokončit se ho však nepodařilo. Vše zkomplikoval spor o ovládnutí společnosti, který vyvrcholil insolvenčním řízením.

Areál termálních lázní leží u rychlostní silnice 35 zhruba 11 kilometrů od Liberce. Na ploše téměř 54 000 metrů čtverečních stojí novostavba termálních lázní s relaxačním centrem a rekonstruovaná budova Zámečku, která nabízí restauraci a ubytování. Další pokoje vzniknou v Benešově vile, která je před dokončením. Akvapark a sportovní hala jsou v hrubé stavbě. Lázně i Zámeček jsou plně v provozu. V plánu je i rybník s kempem, na něž bylo vydáno územní rozhodnutí.

Areál má vlastní zdroje vody a parkoviště, je napojen na obecní vodovod, kanalizaci a plynovod.

Firmu Dům pohody, které areál patří, vlastnila do roku 2009 společnost Imstav Group, jejímž majitelem byl Jan Imlauf. Lázně jsou od listopadu 2013 v konkurzu.

Největším věřitelem je Regionální rada regionu soudržnosti Severovýchod, která na výstavbu lázní poskytla dotaci, kterou později chtěla vrátit a v konkurzu žádá přes 121 milionů. Prodej areálu termálních lázní dlouho blokovala policie kvůli trestnímu stíhání Imlaufa a dalších lidí právě za podvod při čerpání evropské dotace.

Nakonec byl obviněn policií i bývalý krajský předseda ČSSD Robert Dušek a bývalý krajský radní Martin Sepp za to, že z evropské dotace na stavbu lázní údajně inkasovali úplatek.